Preporučene vrijednosti za žene i muškarce nisu iste
 Getty Images/iStockphoto
Zdravlje

Kolesterol - koje su poželjne vrijednosti, a kada se trebate zabrinuti

Viša razina HDL kolesterola ukazuje na manji rizik od srčano-krvožilnih bolesti, a niske vrijednosti pokazuju rizik od srčanih bolesti

Kolesterol je masnoća, molekula slična molekuli masne kiseline, organizmu je nužan za normalno i zdravo funkcioniranje. Prisutan je u svakoj stanici, sastojak je krvi i ljudskog tijela. Bez kolesterola ne bismo mogli živjeti jer je potreban za mnoge metaboličke procese i izmjenu tvari. Bez kolesterola ni ljudski mozak ne može funkcionirati.

Nezamjenjiv je

Nužan je u procesu stvaranja spolnih hormona pa bez njega ne bi bilo testosterona, estrogena ni hormona nadbubrežne žlijezde, a nezamjenjiv je sudionik i procesa nastanka žučne kiseline.
Kolesterol se stvara u tijelu, sve stanice ga mogu stvarati, a glavno mjesto gdje nastaje je jetra. Ova za život važna tvar unosi se i hranom, a ako se u organizam puno unosi hranom, proizvodnja se u stanicama smanjuje.

Prava mjera

Kako bi se kolesterol mogao transportirati krvlju iz jetre ili probavnog sustava do svake stanice i tkiva u organizmu, spaja se s određenim bjelančevinama u lipoproteine. Najvažnije su vrste lipoproteina LDL i HDL čestice. Dakle, kolesterol je za život vrlo važna tvar, dobar je i nužan, no kao što obično ne valja kada je nečega previše, tako nije dobra ni njegova previsoka razina.

Treba stoga razlikovati dobar HDL od lošeg LDL kolesterola, čija povećana razina u krvi stvara rizik za nastanak kardiovaskularnih bolesti.

Važno je znati

Preporučena vrijednost ukupnog kolesterola u krvi trebala bi biti manja od 5,0 mmol/L. Pritom, LDL kolesterol ne bi smio prijeći 3,0 mmol/L, dok bi HDL kolesterol trebao biti što viši, jer viša razina HDL kolesterola ukazuje na manji rizik od srčano-krvožilnih bolesti, a niske vrijednosti pokazuju rizik od srčanih bolesti. Njegova najniža preporučena vrijednost je 1,0 mmol/L. Razina ispod 1 (muškarci) i 1,3 (žene) je loša i pokazatelj je metaboličkog sindroma.

Linker
18. travanj 2024 21:19