U Živim "obitelj" došla je još jedna blogerica - njezino ime je Karmela Josipović i sigurno će vas oduševiti saznanjima o hrani i fitnessu.
 Snimila: Karmela Josipović
Fitness & Food

Kokos, kokos i još jedan kokos! U sportu, zdravlju i ljepoti!

Kokos je biljka koja spada u najuži krug mojih najdražih namirnica (neke od drugih su kava, đumbir, jogurt, maslinovo ulje...) Sve što ću sada napisati biti će iz vlastitog iskustva i isprobavanja ovog svestranog ploda na sebi.

Od cijelog kokosovog oraha može se dobiti kokosova voda, mlijeko, maslac, odnosno ulje, brašno i na kraju simpatična posuda! :) Uvijek sam cijenila svestranost, ali ovo je nešto posebno. Samo jedan veliki tvrdi orah, a toliko pojedinih sirovina. Beneficije kokosa iskorištavam u sportskom segmentu života, u kuhinji i kozmetici. Dakle... hm, u svemu!

Snimila: Karmela Josipović
Ovaj divni veliki orah sadrži tekućinu prepunu elektrolita.

Napisati ću vam za svaki segment po nešto. Počet ćemo sa sportskim dijelom.

U sportu

Tu nam je najkorisnija kokosova voda. Ako odrađujete jedan prosječan trening koji traje oko sat vremena, dovoljna vam je samo obična voda za hidratizaciju, no ako vježbate duže i napornije, vašem tijelu je potrebno nešto više. Sportski industrijski izotonični napitci trenutno prevladavaju na tržištu i većina ljudi ih koristi, što zbog cijene, što zbog toga što ne poznaju ništa bolje.

Snimila: Karmela Josipović
Bavite li se intenzivnije treningom, trebat će vam više od obične vode.

Tu nastupa kokosova voda koja je prepuna elektrolita. Za razliku od drugih industrijskih pića, kokosova voda sadrži mnoge sastojke koji su primarni tokom treninga, a pogotovo su dugoročno idealni za vaše zdravlje.

U zdravlju

Svježa voda kokosa je sterilna s obzirom da dolazi izravno iz oraha, a slična je ljudskoj plazmi. Zbog tih karakteristika se smatra gotovo magičnom tekućinom, nevjerojatno ali istinito, ona se može infuzijski pustiti direktno u krv. U nedostupnim područjima se i koristila umjesto infuzije. Da budem malo konkretnija, što to kokosova voda sadrži u iznimno velikim količinama?

Mangan, jod, cink, enzime, amino-kiseline, organske kiseline, antioksidansi, veliki broj elektrolita, kalcij, magnezij te biljne hormone, koji su anti-kancerogeni i pomažu pri usporavanju starenja ćelija.

Snimila: Karmela Josipović
Kokosovo brašno idealno je za sve one koji izbjegavaju gluten.

Sada ću vam pokazati kako otvoriti kokosov orah te doći do te krasne vode!

Snimila: Karmela Josipović

U kozmetici

Kozmetički dio, zabavan nama ženama, a koristan svima. S obzirom da je koža najveći ljudski organ koji u nutrinu našeg tijela upija sve što stavimo na nju, ne bi je trebali mazati s ničim što ne možemo i pojesti.

Jeste li znali?

Kokosova voda slična je ljudskoj plazmi. Nevjerojatno je, ali istinito, da se može infuzijski pustiti direktno u krv.

S obzirom da sam već opisala tehnički dio kokosa i kokosovu vodu, prijeći ću na kokosov maslac ili ulje jer se ono uglavnom koristi. Kažem ‘maslac ili ulje’ jer njegovo agregatno stanje zavisi od temperature. Ako je maslac, bijele je boje i svilenkaste teksture, a već na sobnoj temperaturi se pretvara u ulje. Kada se stavi na kožu, ono ne ostavlja masni sjaj i jako brzo se upija i suši.

Za kožu umjesto mlijeka i losiona. Poslije tuširanja se nemojte obrisati nego cijelo tijelo namažite kokosovim maslacem te pustite minutu da se upije. Primijetiti ćete da vam koža postaje glatka i mekana, a da ne spominjem da ćete predivno mirisati… po cijelom tijelu. Na Bounty! :)

Muškarcima preporučujem da kokosov maslac koriste poslije brijanja jer on ujedno ima antibakterijsko djelovanje pa je dobar za blagu dezinfekciju lica.

Za lice. Koristite kokosov maslac za skidanje šminke jer je puno efikasniji i nježniji od standardnih industrijskih proizvoda, a s vremenom ćete primijetiti i da vam se trepavice obnavljaju.

I umjesto kreme
Također je dobar umjesto kreme za lice. Nanesite ga naveče i koža će vam biti zategnutija i svilenkasto fina s obzirom na njegov prirodni zaštitni faktor, te će vam s vremenom koža biti malo otpornija na sunce. Jedino osobama sa iznimno svijetlim tonom kože ne bih preporučila kokosov maslac za lice jer je za njih prejak i začepiti će im pore.

Za kosu. Kokosovo ulje dubinski prodire u kosu te ju regenerira i sprječava gubitak proteina. Odgovara svim tipovima kose i prvi rezultati se mogu vidjeti poslije nekoliko korištenja. Na dlan stavite malu lokvicu kokosovog ulja i utrljajte ju po korijenu kose, raščešljajte kosu da se ulje razvuče cijelom dužinom, stavite kapicu za tuširanje i ostanite tako oko dva-tri sata. Poslije operete kosu i nakon par puta primijetiti ćete da vam je kosa čvršća i sjajnija.

Za ruke. Kao što je za tijelo, tako je dobar i za iznimno suhe ruke. Moj način je da pored umivaonika uvijek imam teglicu s uljem i poslije svakog pranja ih malo namažem. Rezultat- lijepe ručice! :)

Za usta i zube. Jednu žlicu kokosovog ulja stavite u usta svako jutro i nemojte ga progutati, već ga 15-20 minuta mućkajte u ustima. Efekti ove radnje su prirodno bijeli i sjajni zubi, uklanjanje bakterija iz usne šupljine, te ugodniji zadah ujutro kada ustanete i kroz cijeli dan. Bjelinu zuba ćete primijetiti odmah, a druga dva efekta kroz dva do tri dana. Po završetku ovog rituala ispljunite ulje u wc školjku (nipošto u umivaonik jer će začepiti cijevi) i isperite usta toplom vodom. S vremenom ćete primijetiti da vam je i zubno meso zdravije.

Snimila: Karmela Josipović
Kokos u kuhinji možete koristiti zaista na puno načina - od smoothieja, preko kolača, do maslaca.

U hrani

Kokos možete koristiti u svim segmentima prehrane. Idealno je staviti žlicu kokosova ulja u smoothie ili ga preliti preko salate. Slatka opcija su palačinke s kokosovim brašnom pečene na kokosovu ulju. Idealno je to rješenje za sve koji izbjegavaju gluten. Kolači sa kokosovim brašnom ili pahuljicama su također jedan od odličnih izbora.

Kokosov maslac je dobar izvor dijetetskih vlakana te je lako probavljiv. U skladu s tim iznimno je korisno koristiti ga u prehrani i na taj način ga unositi u organizam. Bitno je naglasiti da kokosovo ulje ne gubi svoje vrijednosti pri zagrijavanju tako da možete biti zaista maštoviti u pripremi slanih i slatkih jela s njim.

Snimila: Karmela Josipović
Jeste li znali da je kokososvo ulje odlično za "ubijanje" virusa, bakterija i gljivica?

Također je poznato da laurinska kiselina i monolaurin izvedeni iz kokosovog ulja uništavaju viruse, bakterije i gljivice. Istraživanja o kokosovom ulju postoje i dokumentirana su, no istina iza toga da se ovo ulje ne primjenjuje bar jednako koliko i farmaceutski lijekovi, je u tome da se kokosovo ulje ne može patentirati kao lijek.

Na kraju, nemoguće je nabrojati sve zbog čega bi trebali koristiti kokosovo ulje, no također vam je teško naći iti jedan razlog da ga ne koristite, stoga se slobodno koristite darovima prirode za održavanje zdravlja kao i za liječenje bolesti. Ovaj put sam bila relativno kratka u opisu kokosovog ulja, no već u bližoj budućnosti ću detaljnije opisati namjenu i učinke ovog, meni najdražeg ulja.

Linker
18. travanj 2024 04:13