mršavljenje

Koje su namirnice najbolje za redukcijsku dijetu dijabetičara?

 

Cilj redukcijske prehrane je izgubiti do pola kilograma tjedno. Mnoge su namirnice pritom korisna pomoć zbog visokog udjela vode i niske kalorijske vrijednosti te ih treba češće jesti i nije potrebno brojiti ugljikohidrate. U svakom obroku možete ih pojesti koliko želite.

To su patlidžan, cvjetača, mahune, brokula, vrganji i druge svježe gljive, cikorija, krastavac, zelena salata, grašak, komorač, kupus, mrkva, koraba, poriluk, paprika, radič, rotkvica, cikla, rabarbara, prokulice, kiselo zelje, celer, šparoge, špinat, rajčica, tikvice, juha od povrća...

Hranu možete začiniti bilo kojim začinom, svježim ili sušenim, niti kalorije u začinima ne treba uzimati u obzir.


Za mršavljenje su pogodne i namirnice s malo masti i mnogo bjelančevina:

  1. nemasno meso s manje od 20 posto masti;
  2. sve vrste riba, rakova i drugi morski plodovi (osim jegulja, dimljene ribe i ribe konzervirane u ulju).

Poželjni su i nemasni svježi sir, mlijeko, kiselo mlijeko, jogurt, sirevi s udjelom masti do 20 posto, no savjetuje se pojesti samo pola uobičajene dnevne količine.

Namirnice bogate škrobom kao što jesu kruh i tjestenina jedite u manjim količinama.

Već gubitak oko četiri kilograma znatno smanjuje koncentraciju glukoze u krvi kod osoba s dijabetesom. Ako uspijete smanjiti tjelesnu težinu na zdravu razinu i održavati je, često je moguće regulirati dijabetes dulje vrijeme bez uzimanja lijekova koji snižavaju koncentraciju glukoze u krvi.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo