Kupke je najbolje napraviti prije savanja, a čaj, nejga možete piti tokom cijelog dana.
 Foto: iStock
Narodno zdravlje

Koje ljekovite biljke vam mogu pomoći kod depresije

Ljekovita svojstva biljaka, osobito onih iz hrvatskog podneblja, opisao je u svojoj knjizi “Božja biljna ljekarna”, u izdanju Školske knjige, pater Juro Marčinković.

Broj duševno oboljelih iz godine u godinu je veći. Ubrzani način življenja, ratovi i prisilna raseljavanja, a uz sve i nasljeđe, dovode do duševnih bolesti kao i slabljenja ličnosti koja vodi u ovisnost o pušenju, alkoholu i opojnim drogama. Korištenje biljnih lijekova dovodi do umirenja, opuštanja i vraćanja unutarnjeg sklada te su vrlo djelotvorni u sprečavanju i liječenju duševnih bolesti.

DEPRESIJA

Depresija je duševna bolest u kojoj prevladava tužno raspoloženje koje je često povezano sa strahom i tjeskobom. Ona može nastupiti bez posebnog razloga ili pak kao posljedica nekog tužnog događaja, kada je i liječenje lakše.

Osoba s depresijom ima usporene pokrete, smanjeni tek, gubi potrebu za suprotnim spolom, a obično je prisutna i nesanica.

Postupno se povlači iz društva, a radna sposobnost također je smanjena. Uza svaku depresiju javlja se i opasnost od samoubojstva te okolina, osim što mora imati razumijevanja za ovakvu osobu i njeno ponašanje, neprekidno mora biti na oprezu kako bi se preduhitrio ovaj nemili događaj. Danas se depresija liječi mnogim lijekovima i psihoterapijom.

I u ljekovitim biljkama nalaze se ljekovite tvari djelotvorne protiv depresije, a osobno bih preporučio sljedeće isprobane recepte:

Gospina trava - čaj pripremiti na sljedeći način: na šalicu vrele vode staviti 2 čajne žličice gospine trave i ostaviti 10 minuta. Dnevno popiti 3-5 šalica čaja i to na gutljaje. Može se uzeti i tinktura i to 3 puta na dan po 5-10 kapi, a ako se uzima ulje, onda popiti 3 puta na dan po jednu čajnu žlicu.

Gospina trava (sjedeće kupke) - napraviti sjedeću kupku od gospine trave, ostati 20 minuta u vodi, bez brisanja leći u krevet, dobro se pokriti i tako ostati 1-2 sata. Za vrijeme kupanja područje bubrega mora biti u vodi.

Majčina dušica (sjedeće kupke) - uzeti 200 do 300 g svježe ili suhe majčine dušice i staviti u 5 litara hladne vode. Ostaviti 12 sati, podgrijati i uliti u kadu s toplom vodom. U kadi ostati 20 minuta, a zatim bez brisanja leći u krevet, dobro se pokriti i preznojiti.

Imela - punu čajnu žličicu imele staviti 12 sati u šalicu hladne vode, podgrijati i procijediti. Preko dana piti samo jednu šalicu toplog čaja, na gutljaje.

Preslica (sjedeća kupka) - ostati 20 minuta u pripremljenoj kupki. Čajna mješavina - uzeti jednake dijelove koprive, stolisnika i preslice. Ujutro, na prazan želudac i navečer pred spavanje popiti po jednu šalicu čaja od ove mješavine.

Švedska gorčica - u pola šalice nekog od gore navedenih čajeva staviti jednu čajnu žlicu ove tinkture te popiti po jedan gutljaj prije svakog jela.

Linker
25. travanj 2024 14:47