Narodno zdravlje

Koje ljekovite biljke vam mogu pomoći kod depresije

Ljekovita svojstva biljaka, osobito onih iz hrvatskog podneblja, opisao je u svojoj knjizi “Božja biljna ljekarna”, u izdanju Školske knjige, pater Juro Marčinković.

 

Broj duševno oboljelih iz godine u godinu je veći. Ubrzani način življenja, ratovi i prisilna raseljavanja, a uz sve i nasljeđe, dovode do duševnih bolesti kao i slabljenja ličnosti koja vodi u ovisnost o pušenju, alkoholu i opojnim drogama. Korištenje biljnih lijekova dovodi do umirenja, opuštanja i vraćanja unutarnjeg sklada te su vrlo djelotvorni u sprečavanju i liječenju duševnih bolesti.

 

DEPRESIJA

Depresija je duševna bolest u kojoj prevladava tužno raspoloženje koje je često povezano sa strahom i tjeskobom. Ona može nastupiti bez posebnog razloga ili pak kao posljedica nekog tužnog događaja, kada je i liječenje lakše.

Osoba s depresijom ima usporene pokrete, smanjeni tek, gubi potrebu za suprotnim spolom, a obično je prisutna i nesanica.

Postupno se povlači iz društva, a radna sposobnost također je smanjena. Uza svaku depresiju javlja se i opasnost od samoubojstva te okolina, osim što mora imati razumijevanja za ovakvu osobu i njeno ponašanje, neprekidno mora biti na oprezu kako bi se preduhitrio ovaj nemili događaj. Danas se depresija liječi mnogim lijekovima i psihoterapijom.

 

I u ljekovitim biljkama nalaze se ljekovite tvari djelotvorne protiv depresije, a osobno bih preporučio sljedeće isprobane recepte:

Gospina trava - čaj pripremiti na sljedeći način: na šalicu vrele vode staviti 2 čajne žličice gospine trave i ostaviti 10 minuta. Dnevno popiti 3-5 šalica čaja i to na gutljaje. Može se uzeti i tinktura i to 3 puta na dan po 5-10 kapi, a ako se uzima ulje, onda popiti 3 puta na dan po jednu čajnu žlicu.

Gospina trava (sjedeće kupke) - napraviti sjedeću kupku od gospine trave, ostati 20 minuta u vodi, bez brisanja leći u krevet, dobro se pokriti i tako ostati 1-2 sata. Za vrijeme kupanja područje bubrega mora biti u vodi.

Majčina dušica (sjedeće kupke) - uzeti 200 do 300 g svježe ili suhe majčine dušice i staviti u 5 litara hladne vode. Ostaviti 12 sati, podgrijati i uliti u kadu s toplom vodom. U kadi ostati 20 minuta, a zatim bez brisanja leći u krevet, dobro se pokriti i preznojiti.

Imela - punu čajnu žličicu imele staviti 12 sati u šalicu hladne vode, podgrijati i procijediti. Preko dana piti samo jednu šalicu toplog čaja, na gutljaje.

Preslica (sjedeća kupka) - ostati 20 minuta u pripremljenoj kupki. Čajna mješavina - uzeti jednake dijelove koprive, stolisnika i preslice. Ujutro, na prazan želudac i navečer pred spavanje popiti po jednu šalicu čaja od ove mješavine.

Švedska gorčica - u pola šalice nekog od gore navedenih čajeva staviti jednu čajnu žlicu ove tinkture te popiti po jedan gutljaj prije svakog jela.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo