ZAGREB - PRIJATELJ DOJENJ

Klupe na javnim površinama potiču dojenje

Dojenje, osim što je važan oblik prehrane, u sebi sadržava sve što je bebi potrebno, uz to treba naglasiti da nijedna formula ne može u potpunosti imitirati majčino mlijeko.

 

U sklopu programa "Grad Zagreb - prijatelj dojenja" u gradu su postavljene četiri klupe za dojenje i prematanje djece:

  • Dom zdravlja, Prilaz baruna Filipovića 11,
  • Ulica Lavoslava Švarca, neposredno pored dječjeg igrališta;
  • Park Stara Trešnjevka 1;
  • terminal Črnomerec u dječjem parku.

 

U planu je postaviti klupe za prematanje i dojenje u svim gradskim četvrtima. Povećao se i broj dostupnih savjetovališta za majke i djecu na području Zagreba, sada ih je ukupno pet. U Domu zdravlja Zagreb - Centar i Domu zdravlja Zagreb - Zapad oformljena savjetovališta za "Baby handling".

Cilj savjetovališta je poticanje rasta i razvoja zdravog djeteta, savjetovanje o njezi dojenčadi i male djece, dojenju i zdravoj prehrani te savjetovanje o razvoju motorike. Za savjetovalište nije potrebna uputnica.

- Majčino mlijeko najzdravija je hrana za svaku bebu. Bilo bi idealno za dijete da ga majka isključivo doji do šestog mjeseca života, a što dulje bude na prsima, to bolje. Dojenje, osim što je važan oblik prehrane, u sebi sadržava sve što je bebi potrebno, uz to treba naglasiti da nijedna formula ne može u potpunosti imitirati majčino mlijeko. Ono je specifično i zbog toga jer sadrži imunoglobuline (živu tvar), uvijek je svježe i spremno za upotrebu. Dojenje nije samo hranjenje, ono doprinosi povezanosti s majkom, osjećaju koža na kožu, a toplina i miris majčinog tijela bebi daju sigurnost i utjehu - kaže pedijatrica prim. mr. sc. Giovana Armano, dr. med

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo