Daj pet za slatki svijet

Klub roditelja i djece Zagrebačkog dijabetičkog društva organizira akciju prikupljanja dobrovoljnih priloga

Donacije će omogućiti odlazak djece i mladih s dijabetesom iz Udruge na edukativni Ljetni kamp u Permanturi kod Pule, od 26. lipnja do 3. srpnja.

Ne zaboravimo!

Dijabetes se naziva i globalnom epidemijom modernog doba upravo zbog rapidnog porasta broja oboljelih u svijetu. Procjenjuje se da u svijetu živi oko 415 milijuna osoba sa šećernom bolešću, a do 2040. godine se očekuje porast na 642 milijuna. Čak polovica oboljelih osoba nema postavljenu dijagnozu bolesti, odnosno nisu niti svjesni svog oboljenja. Gotovo 5 milijuna osoba godišnje umire zbog šećerne bolesti, a svaka druga osoba je mlađa od 60 godina. Na svjetskoj razini, troškovi liječenja šećerne bolesti u 2015. godini iznosili su preko 673 milijardi američkih dolara.

U Republici Hrvatskoj se procjenjuje da je broj oboljelih veći od 417.000 od čega tek 254.296 punoljetnih osoba ima postavljenu dijagnozu šećerne bolesti, a broj oboljelih povećava se iz godine u godinu. Nadalje, statistike govore da u Republici Hrvatskoj svega 7.4% osoba oboljelo od šećerne bolesti postiže željene ishode, odnosno život bez komplikacija. S druge strane, čak 86% troškova liječenja dijabetesa odlazi na liječenje komplikacija.

Oboljeli mogu godinama živjeti nesvjesni da žive s dijabetesom sve do pojave prvih komplikacija.

Nažalost, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji Hrvatska je svrstana u skupinu zemalja s visokim rizikom za nastanak dijabetesa tipa 1 jer se godišnje dijagnosticira dijabetes u 17 djece i adolescenata na 100.000 djece iste dobi. To je godišnji prirast od preko 130 novootkrivene djece, a posebno zabrinjavaju podatci da obolijevaju djeca sve mlađe životne dobi te da gotovo četvrtinu toga broja čine djeca mlađa od 5 godina. Tako brz porast ne može se objasniti samo genetikom, što podupire tezu o važnosti utjecaja vanjskih faktora u nastanku dijabetesa tipa 1.

Zbog sveg navedenog od iznimne je važnosti kontinuirano raditi na povećanju svjesnosti o dijabetesu (njegovoj prevenciji, ranom otkrivanju, pristupu skrbi i liječenju), kako u široj javnosti tako i među svim dionicima u društvu koji mogu utjecati na pozitivne promjene gore navedenih pokazatelja.

Linker
19. travanj 2024 12:25