Bolest napreduje sporije kod osoba koje svakodnevno piju kavu.
 Foto: Istock
opsežno istraživanje

Kava može produljiti život oboljelima od kronične bubrežne bolesti

Vjeruje se da je taj pozitivan učinak kofeina povezan s njegovim djelovanjem na krvne žile.

Mala doza kofeina mogla bi biti baš ono što liječnici savjetuju oboljelima od kronične bubrežne bolesti - prema novoj studiji, objavljenoj u publikaciji Nephrology Dialysis Transplantation, konzumiranje više kofeina moglo bi sniziti rizik od smrti kod ovih pacijenata.

Smanjena smrtnost

Istraživači vjeruju da je taj pozitivan učinak kofeina povezan s njegovim djelovanjem na krvne žile, jer već je poznato da glavni sastojak kave poboljšava funkciju žila. Stručni tim analizirao je podatke 4.863 Amerikanca s kroničnom bubrežnom bolesti, prikupljene od 1999. do 2010. u sklopu opsežnog istraživanja zdravlja i prehrane nacije. Čak i uz uključivanje faktora kao što su dob, prehrana i druge bolesti, i dalje se bilježila smanjena smrtnost.

Pacijenti su bili podijeljeni u četiri grupe: prva je na dan pila jednu kavu, ali u količini uobičajenoj za ledeni čaj; druga je pila standardnu šalicu kave, treća dvije standardne šalice, a četvrta više standardnih šalica kave na dan.

Ljudi iz druge skupine imali su 12 posto niži rizik od umiranja, oni iz treće skupine 22 posto, a ovi iz prve i četvrte, koji su konzumirali najviše kofeina, 24 posto niži rizik od smrti.

Članovi skupine koja je pila najviše kave najvjerojatnije su bili bijeli muškarci boljeg obrazovanja i bolje zarade, koji su već preživjeli srčani udar ili su pili veće količine alkohola ili su pušili više od članova skupina koje su pile manje kave. Preporuka pacijentima s kroničnom bubrežnom bolesti da piju više kave mogla bi utjecati na smanjenje smrtnosti, kažu autori studije.

Ovo nije bila prva studija koja je pokazala dobar učinak kofeina kod bubrežne bolesti - ranije ove godine The American Journal of Medicine objavio je otkriće prema kojem bolest napreduje sporije kod osoba koje svakodnevno piju kavu

Linker
17. travanj 2024 14:12