opsežno istraživanje

Kava može produljiti život oboljelima od kronične bubrežne bolesti

Vjeruje se da je taj pozitivan učinak kofeina povezan s njegovim djelovanjem na krvne žile.

 

Mala doza kofeina mogla bi biti baš ono što liječnici savjetuju oboljelima od kronične bubrežne bolesti - prema novoj studiji, objavljenoj u publikaciji Nephrology Dialysis Transplantation, konzumiranje više kofeina moglo bi sniziti rizik od smrti kod ovih pacijenata.

 

Smanjena smrtnost

Istraživači vjeruju da je taj pozitivan učinak kofeina povezan s njegovim djelovanjem na krvne žile, jer već je poznato da glavni sastojak kave poboljšava funkciju žila. Stručni tim analizirao je podatke 4.863 Amerikanca s kroničnom bubrežnom bolesti, prikupljene od 1999. do 2010. u sklopu opsežnog istraživanja zdravlja i prehrane nacije. Čak i uz uključivanje faktora kao što su dob, prehrana i druge bolesti, i dalje se bilježila smanjena smrtnost.

Pacijenti su bili podijeljeni u četiri grupe: prva je na dan pila jednu kavu, ali u količini uobičajenoj za ledeni čaj; druga je pila standardnu šalicu kave, treća dvije standardne šalice, a četvrta više standardnih šalica kave na dan.

Ljudi iz druge skupine imali su 12 posto niži rizik od umiranja, oni iz treće skupine 22 posto, a ovi iz prve i četvrte, koji su konzumirali najviše kofeina, 24 posto niži rizik od smrti.

Članovi skupine koja je pila najviše kave najvjerojatnije su bili bijeli muškarci boljeg obrazovanja i bolje zarade, koji su već preživjeli srčani udar ili su pili veće količine alkohola ili su pušili više od članova skupina koje su pile manje kave. Preporuka pacijentima s kroničnom bubrežnom bolesti da piju više kave mogla bi utjecati na smanjenje smrtnosti, kažu autori studije.

Ovo nije bila prva studija koja je pokazala dobar učinak kofeina kod bubrežne bolesti - ranije ove godine The American Journal of Medicine objavio je otkriće prema kojem bolest napreduje sporije kod osoba koje svakodnevno piju kavu

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo