Više od 90 posto muškaraca spada u prosjek prema duljini penisa.
 Foto: Istock
Nikad zadovoljni

Kakvu ulogu ima genetika u veličini penisa i koliko su prosječno veliki/mali

Veličina je bitna, pa nije bitna... Teško da ćemo se svi jednog dana usuglasiti. Najbolje da krenemo od toga što uopće utječe na veličinu penisa...

Hoće li vaše dijete imati penis ovisi o Y kromosomu, a studije pokazuju da zajednički genetički utjecaj majki i očeva određuju njegovu veličinu.

- Iako većina gena odgovornih za veličinu penisa živi uzduž X kromosoma, postoje geni u Y kromosomu koji imaju veze s duljinama i veličinama penisa. Zato ne možete kriviti mamu za svoj mali penis - rekao je doktor Jamin Brahmbhatt, urolog s Floride.

Izlaganje kemikalijama

Tijekom prvih sedam tjedana razvoja u maternici nitko nema penis. Nakon toga, fetus će početi razvijati muške ili ženske genitalije. Za one koji imaju Y kromosom, to znači penis. Znanstvenici nisu sigurni je li genetski utjecaj majke i oca na veličinu penisa 50/50, 60/40 ili neki drugi omjer.

No, neki stručnjaci sumnjaju da postoji veći utjecaj dvaju X kromosoma majke, jer braća istih roditelja mogu imati znatno različite veličine penisa. Ako je veličina bila u potpunosti iz Y kromosoma, braća s istim ocem imali bi u osnovi isti penis.

Genetika na stranu, okolišni čimbenici također igraju ulogu u veličini penisa. Majčino izlaganje kemikalijama kao što su ftalati, lijekovi i alkohol, mogu utjecati na veličinu.

Penis raste u dužinu i debljinu na početku puberteta, a prestaje pri njegovom kraju. Rast reguliraju dva hormona - testosteron i hormon rasta. Testosteron je povezan s dužinom, a hormon rasta s obujmom.

Prosječna veličina

  • Prosječna dužina opuštenog penisa iznosi između 8,5 do 10,2 cm.
  • Prosječna duljina penisa u erekciji je 14,7 cm.
  • Manji penisi obično za vrijeme erekcije narastu više od onih većih.
  • Više od 90 posto muškaraca spada u prosjek prema duljini penisa, tek je 10 posto onih izrazito ili slabo obdarenih.

Linker
21. ožujak 2024 07:44