Spolni život

Kakvi se seksualni problemi javljaju kod muškaraca?

Muškarci oboljeli od dijabetesa najčešće se žale na problem erektilne disfunkcije, a ponekad se dijabetes i otkriva tek nakon što muškarac potraži pomoć zbog erektilne disfunkcije.

Nemogućnost da se postigne ili održi erekcija do ejakulacije može biti posljedica oštećenja živaca, mišića ili krvožilnih struktura.

Prema istraživanjima provedenim na Klinici Cleveland, otprilike polovica muškaraca koji boluju od dijabetesa u nekom će periodu imati problem erektilne disfunkcije. Osim toga, nuspojave nekih lijekova mogu utjecati na razinu testosterona u organizmu, što također za posljedicu može imati erektilnu disfunkciju. A tu su i neka druga stanja koja prate dijabetes i koja ponekad mogu pridonijeti pojavi erektilne disfunkcije, na primjer debljina, povišen krvni tlak, depresija, tjeskoba i manjak samopouzdanja te nedovoljna fizička aktivnost.

Tzv. retrogradna ejakulacija još je jedan seksualni problem koji pogađa muškarce, naročito one s dijabetesom tipa 2, a to je stanje u kojem sjeme odlazi u mjehur umjesto van iz penisa.

Razlog je nepravilna funkcija sfinktera - mišića zaduženih za otvaranje i zatvaranje prolaza sadržaja u tijelu; abnormalno visoke razine šećera mogu rezultirati oštećenjem živaca sfinktera te tako uzrokovati retrogradnu ejakulaciju.

Linker
19. travanj 2024 22:55