Znate, dijabetes nije 'rezerviran' samo za stariju populaciju, to je stigma koje se treba čim prije riješiti.
 Foto: iStock
Pitali smo

Kakve veze ima dijabetes s magnezijem i prirodnom mineralnom vodom?

Ako je vjerovati istraživanjima - itekako ima veze. Naime, studije pokazuju kako magnezij ima veliku ulogu kod osoba koje boluju od dijabetesa - od metabolizma inzulina do kardiovaskularnog zdravlja oboljelih.

Piše: Mašenjka Katić, mag. nutricionizma


Sudjelujući u više od 350 metaboličkih reakcija, magnezij je nutrijent koji ima toliko uloga u organizmu da je njegovu važnost teško dovoljno istaknuti.

Preporučeni dnevni unos magnezija za odrasle osobe iznosi 375 mg.

Za mlađe dobne skupine, prema Europskoj agenciji za sigurnost hrane, adekvatni dnevni unos magnezija je:

  • za djecu od 1 do 3 godine 170 mg,
  • od 3 do 10 godina 230 mg, te
  • od 10 do 18 godina za djevojčice 250 mg, a za dječake 300 mg.

Istraživanja pokazuju da oboljeli od dijabetesa tipa 2 vrlo često imaju smanjenu razinu magnezija u krvi, ali i da osobe s nižim unosom magnezija imaju veći rizik od nastanka dijabetesa tipa 2.

Nedavno objavljena studija u časopisu BMC Medicine obuhvatila je analizu četrdeset znanstvenih istraživanja s ukupno više od milijun sudionika, čije zdravlje je praćeno u razdoblju od četiri do trideset godina. Rezultati rada pokazali su da prehrana bogata magnezijem smanjuje rizik od dijabetesa, zatajenja srca, moždanog udara te smrtnosti od svih uzroka.

Kad nam treba više

Potrebe za magnezijem povećavaju se, među ostalim, u slučaju dugotrajnog stresa, bavljenja sportom, starijih osoba, ali i oboljelih od dijabetesa. Naime, istraživanja pokazuju da magnezij ima iznimno važnu ulogu u metabolizmu ugljikohidrata - on utječe na otpuštanje i aktivnost inzulina, a niska razina magnezija povezana je sa smanjenom osjetljivošću na inzulin.

Kod osoba koje pate od inzulinske rezistencije i/ili dijabetesa tipa 2, najčešći uzroci deficita magnezija su nedostatan unos i njegovo povećano izlučivanje urinom.

Sve više istraživanja pokazuje važnost dovoljnog unosa magnezija i na kardiovaskularno zdravlje osoba s dijabetesom. Naime, kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrtnosti u osoba oboljelih od dijabetesa tipa 2.

Upravo objavljena studija u časopisu Journal of Human Nutrition and Dietetics, pokazala je da dodatan unos magnezija u oboljelih od dijabetesa tipa 2, može smanjiti njihov kardiovaskularni rizik djelujući pozitivno na razinu glukoze, kolesterola i masnoća u krvi, te krvni tlak.

Foto: iStock
S obzirom na to da prehrana modernog čovjeka sadrži previše rafinirane hrane, treba posebno paziti na svakodnevni unos magnezija, jer ga tijelo samo ne proizvodi.

Važan izvor

Prehrana modernog čovjeka uključuje previše rafinirane hrane, a premalo one prirodno bogate magnezijem, poput orašastih plodova, zelenoga lisnatog povrća, mahunarki, sjemenki i integralnih žitarica.

Stoga u novije vrijeme, čak i Svjetska zdravstvena organizacija, posebnu pozornost daje vodi kao potencijalno važnom izvoru magnezija.

U nedavno objavljenom znanstvenom radu u časopisu Nutrients, istraživači su promatrali povezanost količine magnezija u vodi za piće s rizikom smrtnosti od koronarne bolesti srca. U istraživanju je analizirano deset znanstvenih studija kojima je ukupno bilo obuhvaćeno 77.821 slučajeva. Rezultati su pokazali da je viša razina magnezija u vodi za piće značajno povezana s nižim rizikom smrtnosti od koronarne bolesti srca.

Od iznimna su značaja tako postale prirodne mineralne vode bogate magnezijem, koje kao dio zdrave i uravnotežene prehrane, mogu na prirodan i jednostavan način, u sklopu cjelodnevnog unosa vode, osigurati potrebnu količinu neophodnog magnezija.

Dobrim odabirom hrane i vode, izbjegava se potreba za uzimanjem sintetskih magnezijevih spojeva u obliku prašaka ili tableta, koji mogu uzrokovati probavne poteškoće poput težine u želucu, mučnine, proljeva ili povraćanja.

Kako bismo tijelo opskrbili dnevno potrebnom količinom magnezija, idealno je odabrati vodu bogatu magnezijem. Mg Mivela je prirodna mineralna voda koja sadrži 343 mg magnezija u topivom obliku, pa ga organizam lako apsorbira u krvotok te ga može iskoristiti za vitalne životne funkcije ne izazivajući laksativan učinak.


Literatura:

  • EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA) Scientific Opinion on Dietary Reference Values for magnesium. EFSA Journal 2015;13(7):4186.
  • Fang, Xuexian et al. “Dietary Magnesium Intake and the Risk of Cardiovascular Disease, Type 2 Diabetes, and All-Cause Mortality: A Dose–response Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies.” BMC Medicine 14 (2016): 210.
  • Jiang, Lei et al. “Magnesium Levels in Drinking Water and Coronary Heart Disease Mortality Risk: A Meta-Analysis.” Nutrients 8.1 (2016): 5.
  • Verma H, Garq R. Effect of magnesium supplementation on type 2 diabetes associated cardiovascular risk factors: a systematic review and meta-analysis. J Hum Nutr Diet. 2017 Oct;30(5):621-633.
  • WHO, Calcium and Magnesium in Drinking water - Public health significance. Geneva: World Health Organization, 2009.

Promo

Linker
17. travanj 2024 15:12