usna šupljina

Kakve probleme dijabetes izaziva u ustima?

Dijabetes se može manifestirati na svim dijelovima usne šupljine - na zubima, jeziku, sluznici, mekim i tvrdim potpornim tkivima.

Kserostomija ili suhoća usta

Do kserostomije ili suhoće usta dolazi zbog smanjenog lučenja sline, što može biti posljedica metaboličkih promjena u organizmu zbog dijabetesa i neuroloških komplikacija autonomnog živčanog sustava. Dodatni razlog suhoće usta mogu biti i lijekovi koje dijabetičari svakodnevno uzimaju, a mogu smanjiti lučenje sline. Suhoća usta izaziva teškoće pri govoru, gutanju, žvakanju te pogotovo kod osoba koje imaju mobilne protetske nadomjestke (proteze) može dovesti do promjene osjeta okusa, do boli i iritacije te do sindroma pečenja usta. Ne postoji terapija koja liječi ovaj poremećaj, moguće je samo ublažiti simptome korištenjem umjetne sline ili lijekovima koji potiču rad žlijezda slinovnica.

Zubni karijes

Osobe koje boluju od dijabetesa sklonije su nastanku zubnog karijesa zbog dva razloga: bakterije koje izazivaju zubni karijes lakše i dulje preživljavaju u području u kojem je razina glukoze povišena, a smanjeno izlučivanje sline stvara još povoljnije uvjete za dulje zadržavanje bakterija i nastanak karijesa.

Za njegovo sprečavanje nužna je temeljita oralna higijena, npr. uz upotrebu zubnih pasta i vodica za usta koje sadrže aktivnu supstanciju klorheksidin. Također treba barem dva puta godišnje kontrolirati stanje zuba i usne šupljine kod liječnika dentalne medicine.

Gljivične infekcije

Infekcija gljivicom Candida albicans gotovo je uobičajena na stopalima dijabetičara, a gotovo je jednako učestala i u usnoj šupljini dijabetičara, posebice onih koji koriste mobilne protetske nadomjestke. Simptomi su bijele naslage na nepcu, jeziku ili na sluznici obraza uz nelagodu, oteklinu i bolnost zahvaćenih područja. Pušenje dodatno pogoršava infekciju. Liječenje obuhvaća primjenu protugljivičnih lokalnih gelova ili krema te uzimanje lijekova koji djeluju na gljivice.

Lichen planus

Lichen planus je autoimuna bolest, sklona recidiviranju, a dijabetes je jedan od važnijih faktora u pojavi ove bolesti u usnoj šupljini. Budući da se lichen planus pojavljuje u nekoliko oblika, promjene na sluznici mogu biti u obliku strija, papula ili plakova, čak i erozija sluznice, što izaziva osjećaj žarenja i bol. Liječenje se provodi primjenom steroidnih lijekova.

Gingivitis

Smatra se da hiperglikemija kod osoba koje boluju od dijabetesa utječe na procese cijeljenja rana na desnima. Isto tako, mikrovaskularne promjene mogu se javiti i u tkivima usne šupljine.

Gingivitis je blaga i reverzibilna upala gingive, a nastaje zbog nakupljanja zubnog plaka na zubima i češće se javlja kod osoba koje boluju od dijabetesa, pogotovo ako je nekontroliran.

Periodontitis

To je bakterijski uzrokovana bolest koja dovodi do gubitka mekih i tvrdih (koštanih) tkiva. Destruktivniji oblici periodontitisa javljaju se dva do tri puta češće kod osoba s dijabetesom. Postoji zatvoreni krug između periodontitisa i liječenja povišene razine šećera u krvi - prema novijim istraživanjima smatra se da prilikom četkanja upaljene gingive i hranjenja dolazi do prodora bakterija i upalnih molekula, što dovodi do sistemske upale i, konačno, do neosjetljivosti na inzulin. Liječenje periodontitisa obuhvaća profesionalno i osobno čišćenje zuba radi smanjenja razine bakterija i upale, a noviji znanstveni radovi vode k tome da bi liječenje periodontitisa moglo poboljšati kontrolu razine šećera u krvi. Upotreba vrlo mekane zubne četkice, zubne paste s klorheksidinom te pravilno četkanje zuba smanjuju vrlo neugodne simptome periodontitisa, a to su česte upale, krvarenje i pojava gnojnih apscesa iznad zuba, klimanje i ispadanje zuba.

Linker
11. travanj 2024 17:47