U prehranu uključite tunu, losos i srdele.
 Foto: iStock
U ribi je ključ

Kako ublažiti simptome artritisa

Osobe oboljele od artritisa koje su dva puta tjedno jele ribu manje patile od otečenih i ukočenih zglobova u odnosu na one koji nisu jeli ribu.

Istraživanje reumatologinje dr. Sare Tedeschi provedeno u BWH - Brigham and Women's Hospital u Bostonu pokazalo je da su osobe oboljele od artritisa koje su dva puta tjedno jele ribu manje patile od otečenih i ukočenih zglobova u odnosu na one koji nisu jeli ribu.

Upala se smanjila

Studija je pokazala i da su osobe koje su jele više od dva obroka ribe tjedno imale manji rizik za razvoj reumatoidnog artritisa. Za potrebe istraživanja 176 oboljelih od artritisa bilježili su koliko često su jeli ribu tijekom protekle godine i koliko su porcije bile velike.

Odabrane su vrste ribe s većim udjelom omega-3 masnih kiselina, poput tune, lososa ili srdela dok pržena riba nije bila uključena u istraživanje jer prženje smanjuje sadržaj omega-3 masnih kiselina.

Razina upale, mjerena markerima u krvi koji se nazivaju DAS28-CRP bila je značajno niža među pacijentima koji su ribu jeli dva ili više puta tjedno u usporedbi s onima koji je nisu nikada jeli, a učinak je bio veći što je konzumirana veća količina ribe. Učinak je bio jednak trećini učinka koji se postiže uzimanjem metotreksata, standardnog lijeka za reumatoidni artritis.

Linker
20. travanj 2024 17:01