Prejedanje dok gledamo omiljenu seriju, a onda grižnja savjesti. Klasičan scenarij.
 Foto: Istock
Začarani krug

Kako se stres poigrava s hormonima gladi (i kako izbjeći prejedanje)

Nerijetko se događa da zbog noćnog prejedanja ne doručkujete i kasnije unesete prevelike količine šećera i ugljikohidrata.

Usprkos vašim najvećim naporima, nerijetko se uhvatite kako u sitnim, noćnim satima otvarate frižider. I pogotovo ako ste se 'zakačili' na novu seriju. Prejedanje ispred televizora, a onda grižnja savjesti. Klasičan scenarij.

Nerijetko se događa da zbog noćnog prejedanja ne doručkujete i kasnije unesete prevelike količine šećera i ugljikohidrata.

Lako je zapeti u ovom ciklusu, ali razlog nije taj da ste formirali određenu naviku, već da ste se poigrali s hormonima koji reguliraju apetit.

Hormon gladi raste

Nova studija objavljena u International Journal of Obesity ukazuju na to da navečer doživljavamo promjene u razinama hormona koji utječu na apetit, što može dovesti do prejedanja.

Nova studija temelji se na ranijim radovima na tu temu, uključujući i studiju s Harvarda 2013. koja je otkrila da cirkadijurni ritmovi igraju ulogu u reguliranju apetita. Iako svi znamo da je doručak najvažniji obrok dana, nivo gladi je najniži ujutro, a najviši navečer.

Stres i predispozicija za naglo prejedanje također povećavaju razinu gladi u večernjim satima.

I što nam je onda činiti?

Smanjenje stresa je važan čimbenik u ponovnom uspostavljanju ravnoteže hormona. Navečer se probajte opustiti. Mogu vam pomoći meditacija, joga, čitanje knjige, pisanje dnevnika.

Također, ako se obvežete da uvijek jedete u isto vrijeme vaš unutarnji sat će se vratiti na pravi put.

Kako izbjeći prejedanje

  • Ne preskačite doručak.
  • Vježbajte.
  • Jedite polako.
  • Jedite proteine ujutro.
  • Ne zaboravite na međuobroke i izaberite zdrave grickalice (orašasti plodovi, voće, suho voće).
  • Naspavajte se.

Linker
20. travanj 2024 12:56