Planiranje obroka

Kako se planira prehrana za oboljele od dijabetesa?

Prehrana osoba sa šećernom bolesti temelji se na sustavu jedinica. Kako je većina oboljelih od šećerne bolesti tipa 2 pretila, tako njihova prehrana podrazumijeva smanjen kalorijski unos. Prema stručnim smjernicama i preporukama Sveučilišne klinike za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma “Vuk Vrhovac”, referentnog centra u Hrvatskoj za šećernu bolest, ali i drugih centara za dijabetes, u danu može biti tri ili šest obroka, ovisno o vrsti terapije. Kada se izračunaju dnevne potrebe za ukupnim kilokalorijama, važno je da obroci osiguravaju 50-60 posto ugljikohidrata, 15-20 posto bjelančevina (proteina) i do 30 posto masti u ukupnom dnevnom energetskom unosu. Također se preporučuje 25 do 35 grama biljnih vlakana iz različitih vrsta hrane podijeljenih u nekoliko obroka. Obilja biljnih vlakana ima u obojenom povrću, a najviše ih je u ovojnicama žitarica, repi i mahunarkama. Dnevna količina vitamina prehranom se dobije ako svaki obrok (doručak, ručak, užina i večera) sadrži sirovo voće i/ili povrće u propisanim količinama i prema rasporedu obroka. Jelovnici se sastavljaju prema tablicama zamjena jednakovrijednih namirnica sukladno sadržaju energetskih sastojaka - ugljikohidrata, bjelančevina i masnoća, a mjerenje pomaže u određivanju veličine obroka.

Linker
20. travanj 2024 08:14