Postoji nešto što možemo napraviti i sami, a nije teško.
 Foto: iStock
Dosta vam je skrivanja?

Kako se najlakše zauvijek riješiti 'paukove mreže' s nogu i lica

Sitne, tanke žilice crvene, plave i ljubičaste boje koje se poput mreže šire površinom kože problem su koji pogađa mnoge ljude, žene puno češće nego muškarce. Ukloniti se mogu, makar djelomično, sklerozacijom, elektrokoagulacijom i laserom.

Još jedna skupina ljubičastih linija iscrtala se, gotovo preko noći, na vašoj nozi. Žena ste, u zrelim ste godinama, puno sjedite, a i vaša je majka imala problem s "paukovom mrežom" na nogama - školski ste primjer osobe kod koje se razvijaju lomljive, popucale kapilare. Sitne, tanke žilice crvene, plave i ljubičaste boje koje se poput mreže šire površinom kože estetski su problem i zdravstvena teškoća koja pogađa mnoge ljude, žene puno češće nego muškarce.

Najčešće "izbijaju" na nogama i na licu, zatim na dekolteu i vratu, no mogu se pojaviti svuda po tijelu. Rijetko kada se pojavi samo jedna izdvojena kapilara, proširene kapilare javljaju se u skupinama, stoga i nalikuju paukovoj mreži ili ogoljeloj krošnji drveta.

Broj i vidljivost popucalih kapilara povećava se s vremenom. Iako ih nije lijepo vidjeti, popucale kapilare manji su problem od proširenih vena, s kojima se često javljaju istodobno. Obje su pojave vrlo česte, osobito nakon pedesete godine života.

ZAŠTO NASTAJU?

Smatra se da glavnu ulogu u nastanku lomljivih kapilara i varikoznih vena ima slabija kvaliteta vezivnog tkiva, a taj utjecaj na vensku cirkulaciju je manje-više genetski uvjetovan. Takvo slabije vezivno tkivo povećava sklonost kapilara i vena širenju, posebno kod dugog stajanja. Slabi ili oštećeni zalisci u venama ne otvaraju se dovoljno da bi potjerali krv iz vena pa se krv vraća u njih izazivajući oticanje i širenje vena. I brojni drugi faktori, osim naslijeđa, povećavaju rizik za razvoj lomljivih kapilara i proširenih vena, među njima ponajviše starenje. U starijoj se dobi, naime, elastin i kolagen u koži ne obnavljaju dovoljno brzo, koža se stanjuje pa kapilare postaju izraženije. Osim toga, neelastična koža lakše se ozljeđuje.

Na pojavu "paukove mreže" i varikoznih vena utječe i:

  • uzimanje hormonske kontracepcije ili hormonske nadomjesne terapije (estrogen slabi vezivno tkivo stijenki vena; zbog utjecaja ovog hormona žene puno češće pate od problema s kapilarama i venama nego muškarci),
  • hormonske promjene u pubertetu ili menopauzi,
  • dugo stajanje i sjedenje,
  • trudnoća,
  • nošenje preuske odjeće i remenja,
  • debljina,
  • zatvor stolice,
  • izlaganje sunčevim zrakama (kod osoba svijetle puti),
  • ležanje u pretoplim kupkama,
  • pretjerivanje s tretmanima u sauni,
  • vakuumske masaže.
  • Razumljivo, i svaki oblik traume i ozljede na koži može oštetiti krvne žile. Primjeri su rane, operacije na koži, udarci ili agresivni kozmetički tretmani.

Foto: iStock
Vitamin C od velike je pomoći u borbi s popucalim kapilarama, pa si češće napravite limunadu.

RJEŠENJA IMA

Popucale kapilare u najvećem broju slučajeva, osim što narušavaju izgled kože, ne izazivaju dodatne zdravstvene tegobe. Ipak, moguće je da se uz njih jave simptomi kao što su neugodan osjećaj u nogama, oticanje i crvenilo, pritisak, grčevi, nemirne noge.

Budući da se broj vidljivih kapilara s godinama povećava i da se često javljaju zajedno s proširenim venama, ovakve simptome ne treba zanemarivati. Ako nisu uzrok neugodnih simptoma, zapravo i nema medicinskog razloga za njihovo uklanjanje. No, budući da su mnogim ženama velik estetski problem, i želja za boljim izgledom više je nego opravdan razlog za uklanjanje ili makar ublažavanje vidljivih kapilara. Pritom nije svejedno na kojem su dijelu tijela.

- Kapilare se očituju kao crvenkaste ili plavkasto-ljubičaste prugice na licu (nosu, jagodicama i bradi) te na nogama. Pojava kapilara na licu pogoršava se poslije izlaganja suncu, vjetru, toplini, nakon emocionalnog podražaja te zbog konzumiranja alkohola. Na nogama se pak kapilare javljaju ponajviše zbog poremećaja venske cirkulacije, dugog stajanja i uzimanja kontracepcije. U današnje vrijeme najbolja metoda njihova uklanjanja je laser. Osim laserom, uklanjanje kapilara na nogama može se izvesti sklerozacijom, a na licu starom metodom - elektrokoagulacijom - objašnjava dr. Maja Ceković, dermatologinja.

NAJUČINKOVITIJA METODA

Elektrokoagulacija je metoda koja se primjenjuje već dugi niz godina za spaljivanje neželjenih promjena na koži pomoću struje, primjerice, kod hemangioma (crvene točkice ili izrasline na koži), bradavica itd. Poslije postupka tretirana koža ne smije se izlagati sunčevim zrakama dva do tri tjedna. Zato su jesen i zima najbolje vrijeme za ovakav tretman.

- Kod elektrokoagulacije kapilare se spaljuju tankom iglicom koja je spojena sa strujom. Nakon tretmana na tretiranom području mogu se stvoriti krastice koje se zadržavaju nekoliko dana - kaže dr. Ceković.

Kod tretiranja kapilara (i vena) sklerozacijom, u kapilaru, odnosno venu, injicira se određeno sredstvo koje potiče upalu stijenke. Kapilara se oštećuje, zatvara i isključuje iz krvotoka, a s vremenom i potpuno propadne. Vjerojatno najučinkovitije za uklanjanje kapilara je tretiranje laserom.

- Laserska svjetlost apsorbira se u krvnom pigmentu hemoglobinu. Nakon apsorpcije svjetlosti oslobađa se toplina koja sljepljuje stijenke kapilare, poslije čega se one povlače. Koji laser, tj. koja valna duljina se preporučuje ovisi o vrsti, odnosno izgledu kapilare. Za uklanjanje površinskih crvenkastih kapilara najbolji je laser valne duljine 532 nm, a za dublje plavkasto-ljubičaste kapilare laser valne duljine 1064 nm. Broj tretmana ovisi o površini koja se tretira. Rezultat nakon laserskih tretmana vidljiv je tek nakon četiri tjedna i tek se tada tretman može ponoviti. Nakon tretmana treba koristiti kreme s visokim zaštitnim faktorom od UV zraka - govori dr. Ceković.

Trebate znati

Laserom se vidljive kapilare ne mogu uništiti u cijelosti niti se mogu ukloniti trajno. One koje su uništene neće se, naravno, vratiti, ali s vremenom će se pojaviti nove.

Kako biste umanjili rizik za pojavu kapilara, prvotnu ili ponovnu, trebalo bi se pridržavati određenih preventivnih mjera. Ako već imate vidljive kapilare ili proširene vene, kako bi se smanjilo njihovo napredovanje, predlaže se nošenje kompresivnih čarapa te držanje nogu u podignutom položaju po pola sata više puta na dan. Osim toga, treba pripaziti na još ponešto, primjerice, nemojte sjediti prekriženih nogu, često mijenjajte položaje - nemojte dugo nepomično sjediti ili stajati, redovito vježbajte, održavajte primjerenu tjelesnu težinu, izbjegavajte nošenje povišenih potpetica.

Foto: iStock
Bilo bi poželjno da izbjegavate preusku odjeću i dugotrajno sjedenje.

ŠTO MOŽEMO SAMI

■ JEDITE VIŠE NAMIRNICA S VITAMINIMA C I K

Povrće i voće kao što su špinat, citrusno voće, cvjetača i klice obiluju vitaminima C i K, koji mogu pomoći u smanjivanju rizika za pojavu popucalih kapilara. Osim iz suplemenata, najviše vitamina dobit ćete jedući svježe namirnice, dugom termičkom obradom gubi se velik postotak sadržaja vitamina iz voća i povrća.

■ ULJE S VITAMINOM E

Ulje s vitaminom E može biti prirodni lijek za tretiranje popucalih kapilara. Njegovim redovnim nanošenjem njegujete kožu, ali i štitite i regenerirate oštećene žilice. Vitamin E možete uzimati i kao dodatak prehrani.

■ LIMUNOV SOK

Limunov sok sadrži obilje vitamina C i ima prirodni efekt izbjeljivanja pa ako se nanosi izravno na problematično područje, može utjecati na smanjenje vidljivosti kapilara na nogama, ojačati stijenke kapilara i vena te smanjiti crvenilo kože. Možete limunov sok dodati u losion za tijelo koji ćete redovito nanositi na noge.

■ PRAVILNA NJEGA KOŽE

Kožu treba primjereno štititi od sunčevih zraka i vjetra te od naglih promjena temperature općenito. Održavajte je dobro hidriranom i nemojte jako trljati tijelo pri kupanju i tuširanju. Izbjegavajte vruće kupke, birajte tuširanje, po mogućnosti u mlakoj vodi, čak i hladnoj, ako možete izdržati, jer ona sužava krvne žile.

■ NE NA SUNCE BEZ ZAŠTITE

UV zrake mogu oštetiti kožu i djelovati na stijenke kapilara. Ne izlažite se izravno suncu, boravite u hladu, mažite kožu kremom s odgovarajućim zaštitnim faktorom, prekrijte noge laganim tkaninama.

■ SOK OD GROŽĐA

Ekstrakt soka od grožđa pokazao se kao odličan prirodni lijek za uklanjanje vidljivih kapilara na nogama. Preporučuje se nanositi ga izravno na kožu s popucalim kapilarama. Redovna upotreba trebala bi dovesti do njihova izbljeđivanja.

■ ŠTO MANJE ALKOHOLA I BEZ CIGARETA

Pušenje procesima koje izaziva u stanicama slabi i oštećuje krvne žile. Konzumiranje alkohola pak širi krvne puteve i dovodi do formiranja vidljive mreže kapilara.

Linker
29. ožujak 2024 23:57