dijabetička retinopatija?

Kako se liječi dijabetička retinopatija?

Smatra se da će oko 90 osoba s dijabetesom imati neki stupanj oštećenja retine. Srećom, danas postoji više vrsta lijekova koji se sigurno, brzo i bezbolno daju u oko te je moguće ne samo zaustaviti gubitak vida nego se vid kod većine pacijenata može i popraviti.

Zbog loše cirkulacije u oku dijabetes dovodi i do rasta divljih krvnih žila, tj. do neovaskularizacije. One rastu po površini retine i često pucaju uzrokujući krvarenje u unutrašnjosti oka. Osoba to primijeti kao naglo slabljenje vida. Uz nove krvne žile raste i vezivno tkivo, koje pak može dovesti do odljepljenja očne pozadine ili ablacije. To se smatra najtežom komplikacijom dijabetesa na oku. Za suzbijanje rasta divljih krvnih žila i vezivnog tkiva već se niz godina koristi laser, koji se pokazao uspješnim i sigurnim u sprečavanju gubitka vida.

Ako je bolest uznapredovala, laser neće biti dovoljan da se zaustavi bolest pa je u tom slučaju potrebna operacija. Za čišćenje krvi iz oka i saniranje odljepljenja očne pozadine izvodi se operativni zahvat - vitrektomija.

To je danas rutinski način liječenja bolesti očne pozadine. Prednosti su mu što se izvodi u lokalnoj anesteziji, bezbolan je i vrlo uspješan.

Unatoč razvoju metoda liječenja treba nastojati da se komplikacije dijabetesa na očima i ne razviju, stoga je prevencija koja se postiže redovitim očnim pregledima i dobrom kontrolom šećera najvažnija.

Linker
25. travanj 2024 14:38