Sve naše fizičke i psihičke bolesti na kraju su samo simptomi koji nam prenose vrijedne poruke iz duševnog područja.
 Foto: iStock
Je li bolest put?

Kako razumjeti što nam govore simptomi bolesti

Ako pitate psihologa Thorwalda Dethlefsena i liječnika Rueginalda Dahlkea da vam odgovore na ovo pitanje, mogli biste dobiti zanimljiv odgovor - ne postoje različite bolesti, već samo jedna...

Bolest kao put (naklada Ljevak), ključno djelo iz područja psihosomatske medicine, čiji su autori psiholog Thorwald Dethlefsen i liječnik Rueginald Dahlke, doživjelo je i svoje drugo izdanje. Riječ je o djelu koje nam nastoji ukazati na to što nam simptomi poput glavobolja, bolova u srcu i želucu, ali i velikih i tabuiziranih tegoba, govore.

Psiholog Thorwald Dethlefsen i liječnik Ruediger Dahlke pokazuju ovim zapaženim djelom put prema dubljem razumijevanju bolesti. Autori u knjizi "Bolest kao put" ukazuju na to što nam govore simptomi kao što su infekcije, glavobolja, nezgode, bolovi u srcu i želucu, ali i velike i još uvijek tabuizirane tegobe kao što su rak ili sida.

Za autore ne postoje različite bolesti, koje bi bile manje ili više izlječive, nego samo jedna bolest, koja neodvojivo spada u čovjekovo "loše osjećanje" i pokazuje se samo u različitim slikama bolesti. Ta bolest prati čovjeka cijeli život i ulijeva se naposljetku u smrt.

Izliječenje na određeno vrijeme

Ona pripada životu poput zraka za disanje, znak je da čovjek živi u napetosti, čiji se simptomi obično samo na određeno vrijeme mogu ukloniti medikamentima i operacijama. Sve naše fizičke i psihičke bolesti na kraju su samo simptomi koji nam prenose vrijedne poruke iz duševnog područja.

"Ljudski put je put iz nezdravosti u zdravlje - iz bolesti u ozdravljenje i posvećenje. Bolest nije poremećaj koji bi na putu kojim čovjek ide prema zdravlju nastao zabunom i stoga bio nemio. Što svjesnije promatramo taj put, to će bolje on ispuniti svoju svrhu. Naša namjera nije suzbijanje bolesti, nego njezino korištenje, ali da to možemo učiniti, moramo posegnuti nešto dalje." [Izvadak iz knjige]

Jedan od autora, Ruediger Dahlke, gostovat će u Hrvatskoj i to u ponedjeljak 17. travnja u Opatiji (Hotel Milenij) i u utorak, 18. travnja, u Zagrebu (Hotel Dubrovnik). U sklopu zagrebačkog gostovanja autor će održati dva predavanja, Bolest kao put i Pravila igre života dok će u Opatiji uz predavanje Bolest kao put održati i seminar Životne krize kao prilika za razvoj.

Tko su autori

Thorwald Dethlefsen bio je diplomirani psiholog, psihoterapeut i jedan od najpoznatijih predstavnika ezoterične psihologije. Od 1973. do 1993. vodio je "Privatni institut za izvanrednu psihologiju" u Münchenu. Njegove knjige prevedene su na najvažnije jezike i diljem svijeta postižu visoke naklade. Osim knjige "Bolest kao put", napisao je više djela, među kojima su "Doživljaj ponovnog rođenja", "Život nakon života" i "Sudbina kao šansa".

Ruediger Dahlke studirao je medicinu u Münchenu. Slijedi obrazovanje za prirodno liječenje, te dubinsko proučavanje različitih smjerova psihoterapije. Uspio je kreirati cjelovit pristup psihosomatskim bolestima. Njegova ostala djela: "Bolest kao jezik duše", "Stupovi zdravlja", "Depresija", "Agresija", "Velika knjiga o postu", "Zakoni sudbine", "Ljekovite meditacije Ruedigera Dahlkea (CD)". Napisao je dosad šezdesetak knjiga koje su prevedene na 28 jezika.

Drugo izdanje knjige Bolest kao put u prijevodu Borisa Perića potražite u svim knjižarama ili naručite putem linka, a ulaznice za gostovanje potražite u Knjižari Ljevak.

Linker
13. travanj 2024 16:09