Simptomi gripe i koronavirusa vrlo su slični, tako da ih je teško razlikovati
 Getty Images
zdravlje

Kako razlikovati simptome gripe, prehlade i korone?

Jednostavan način prepoznavanja simptoma


Gripa, prehlada ili COVID-19? Jednostavan način prepoznavanja simptoma.


S dolaskom sezone gripe još je jedna poteškoća. Naime, može biti teže razlikovati Covid-19 i gripu ako ih prate jednaki simptomi. Gotovo identični simptomi koji mogu biti pokazatelj i jedne i druge bolesti najčešće su povišena tjelesna temperatura i umor, zimica i kašalj, glavobolja i bol u mišićima.

U razlikovanju simptoma može pomoći to što infekciju koronavirusom često prati specifičan simptom - gubitak mirisa i okusa te kratkoća daha. Međutim, oko pola slučajeva prijenosa zaraze dogodi se između ljudi koji nemaju nikakve simptome, poručuju iz Američke agencije za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

"Simptomi gripe i koronavirusa vrlo su slični, tako da ih je teško razlikovati", kaže dr. Leonard Mermel s Odjela za epidemiologiju i kontrolu zaraze u bolnici Rhode Island. Najbolji način da se sa sigurnošću potvrdi ima li osoba koronavirus ili gripu jest testiranje, a najbolja prevencija zaraze je nošenje maske i cijepljenje protiv gripe.


Prema raspoloživim podacima, inkubacija COVID-19 iznosi 2 do 14 dana, s medijanom 5-6 dana. Za sada postoje ograničena saznanja o punom spektru kliničke slike oboljelih, iako su najčešće zabilježeni simptomi povišena tjelesna temperatura, kašalj, otežano disanje, bolovi u mišićima, gubitak mirisa ili okusa, te umor i opća slabost. Teža klinička slika i potreba intenzivnog liječenja češća je u osoba starije životne dobe, kao i u onih osoba koje imaju komorbiditete.

Testiranje na COVID-19 indicirano je kod sljedećih pacijenata:

  1. Pacijenti s akutnom infekcijom dišnog sustava (nagli početak barem jednog od sljedećih simptoma/znakova bolesti: kašalj, povišena tjelesna temperatura, dispneja/nedostatak zraka) ili nagli gubitak mirisa, okusa ili promjena okusa ili radiološki dokaz lezija kompatibilnih s COVID-19
  2. Boravak unazad 14 dana prije početka simptoma u području/državi u kojem ima grupiranja bolesti ili je rasprostranjena transmisija bolesti*;
  3. bliski kontakt s potvrđenim ili vjerojatnim slučajem oboljenja od COVID-19 unutar 14 dana prije početka simptoma;
  4. Bolest zahtijeva hospitalizaciju;
  5. bolesnik je unutar 14 dana prije početka simptoma bio korisnik ili zaposlenik ustanove za smještaj osjetljivih skupina.


Ako se na temelju kliničke slike ne može isključiti COVID-19, a kapaciteti testiranja to omogućuju, sve pacijente koji se obrate liječnicima sa simptomima/znakovima kompatibilnim s COVID-19 treba testirati na SARS-CoV-2 zbog aktivnog traženja oboljelih.

Ako sumnjate na zarazu koronavirusom, kontaktirajte svog liječnika ili dežurnog epidemiologa.
Nemojte samostalno odlaziti liječniku ili u bolnicu. Nemojte koristiti sredstva javnog prijevoza.


(izvor: https://www.koronavirus.hr/)

Linker
19. travanj 2024 04:05