Jaka bol u želucu, mučnina, grčevi, probavni problemi, lagano povišena temperatura, sve su to simptomi crijevne viroze, ali i trovanja hranom.
 Foto: Istock
Slični simptomi

Kako razlikovati crijevnu virozu od trovanja hranom?

Ova dva stanja je teško razlikovati zato što isti tipovi bakterija i virusa mogu živjeti i u hrani i na čovjeku, pa rezultiraju istim ili sličnim simptomima.

Kad vam je muka u želucu i sve je to popraćeno proljevom ili povraćanjem, prvo što ste pitate je da li je riječ o trovanju hranom ili crijevnoj virozi.

- Većinom je teško razlikovati ova dva stanja zato što isti tipovi bakterija i virusa mogu živjeti i u hrani i na čovjeku, pa rezultiraju istim ili sličnim simptomima - kažu stručnjaci.

I crijevnu virozu i trovanje hranom zapravo uzrokuje neki virus ili bakterija, razlika je samo u načinu na koji je osoba izložena zarazi. Do trovanja dolazi kad osoba pojede hranu zaraženu patogenom, dok se želučana viroza može prenijeti na više načina, najčešće kontaktom sa zaraženom osobom.

Najčešći patogeni u hrani su norovirusi, salmonela, kampilobakterioza, stafilokok i Escherichia coli, dok s osobe na osobu obično putuju norovirus, salmonela i kampilobakterioza.

Rekonstruirajte korake

Jeste li se družili s nekim tko je zadnjih nekoliko dana imao iste probleme. Niste oprali ruke nakon vožnje tramvajem?

Simptomi

Više je zajedničkih simptoma želučane viroze i trovanja hranom: grčevi u trbuhu, povišena temperatura, hladan znoj, mučnina, proljev, smanjen apetiti, bolovi u mišićima i zglobovima, glavobolja i povraćanje.

Ono po čemu se ova stanja razlikuju jest vrijeme razvoja simptoma.

Kod trovanja hranom simptomi se razviju nakon nekoliko sati od izloženosti zarazi, dok kod želučane viroze treba proći 24 do 48 sati od zaraze do prvih simptoma.

Ako ste za ručak pojeli veliku tanjur plodova mora, a već navečer sve to izbacujete, onda ste našli krivca.

Također obratite pažnju na trajanje simptoma. Ako vas želudac muči nekoliko dana, to je znak da se hranom vjerojatno niste otrovali. Bakterijska, parazitska ili virusni želučana viroza najčešće traje oko tjedan dana.

Liječenje

Pravilna hidratacija i održavanje razine elektrolita pod kontrolom važni su kod oba stanja. Izbjegavajte šećerne napitke i sokove jer bi mogli pogoršati simptome. Stručnjaci preporučuju BRAT dijetu (banana, riža, jabuka i tost).

Ove namirnice su lako probavljive, sadrže mnogo ugljikohidrata te će vam dati energiju i nadomjestiti hranjive tvari izgubljene kroz povraćanje i proljev. Ako dođe do krvi u sluzi ili stolici, težih grčeva i jako visoke temperature, posjetite liječnika.

Linker
05. ožujak 2024 21:06