Uzrok nastanka atopijskog dermatitisa se ne zna...
 Foto: Istock
Na udaru su najčešće djeca

Kako prirodnim putem pobijediti atopijski dermatitis

Suhoća kože, crvenilo, svrbež, kraste, krv, iscjedak iz rana - ovo su sve simptomi atopijskog dermatitisa koji najčešće pogađa djecu i mlade ljude, a može potrajati i do odrasle dobi.

Piše: Iva Krnjak • homeopalm.hr


Ovaj članak pišem jer sam osobno vezana uz ovu temu. Imam sina koji je sad zdravi i veseli petogodišnjak, ali je kao dvogodišnjak bolovao od atopijskog dermatitisa. Sjećam se kako se znao češati do krvi, kako ga je svrbjelo, čak i dok je spavao. Priča o mom sinu završila je sretno jer smo se uz pomoć homeopatije riješili teškog atopijskog dermatitisa koji se više nikad nije javio.

Međutim, mnogi roditelji se bore s atopijskim dermatitisom kod svoje djece i jedino oni znaju kako je to kad tete u vrtiću, prijatelji i druga djeca pitaju: "A što mu je to na koži?", kao da se radi o nečemu zaraznom.

Društvo je posebno osjetljivo na kožne probleme jer nisu ugodni oku, jer bitno je da je sve lijepo izvana, zar ne?

Suhoća kože, crvenilo, svrbež, kraste, krv, iscjedak iz rana - ovo su sve simptomi atopijskog dermatitisa koji najčešće pogađa djecu i mlade ljude, a može potrajati i do odrasle dobi.

Genske anomalije

Ne zna se uzrok nastanka atopijskog dermatitisa, ali se smatra da je atopijski dermatitis kombinacija genskih anomalija, složenih upalnih mehanizama i nepravilnosti u funkcioniranju epidermalne barijere kože.

Jedan od uzroka je genetski - dokazano je da povijest atopije kod nekog od roditelja doprinosi povećanom riziku razvitka atopije u djece, a veći je rizik nasljednosti od majke nego od oca. No, genetski faktor ne može objasniti sve veću učestalost atopijskog dermatitisa u populaciji.

Koža pripada fizičkoj razini ljudskog bića. Fizička razina, iako je važna, smatra se perifernom razinom, a kožne bolesti po hijerarhiji ozbiljnosti su smještene na dnu ljestvice fizičkih tegoba, ali ipak zahvaćaju veliki broj ljudi. Probleme s kožom ljudi doživljavaju neugodnima bilo da se radi o osipu, ekcemu, dermatitisu, psorijazi, aknama, crvenom vjetru ili nekom drugom obliku erupcije. Upravo zato što kožni problemi ružno izgledaju, oboljeli se trude da što prije nestanu, u čemu im pomaže klasična medicina nudeći kortikosteroide i slične lijekove koji vrlo često naprave supresiju simptoma. Supresija predstavlja potiskivanje simptoma s periferije dublje u organizam. Tako nestanu kožni problemi, ali osoba kroz izvjesno vrijeme razvije primjerice astmu, artritis ili psihičke probleme.

Najvažnije je da se kožni simptomi NE POTISKUJU, odnosno ne tretiraju sa sredstvima i lijekovima koja omogućuju njihovo povlačenje.

Homeopatija nudi različit pogled na bolest

I kod atopijskog dermatitisa u djece, homeopat će gledati sveukupne karakteristike djeteta - kakve je dijete naravi, koliko je osjetljivo na izvanjske čimbenike, kako se ponaša kod kuće, kako se slaže s vršnjacima, ima li strahove. Ispitat će Vas o njegovim strahovima, apetitu, prehrani, probavi.

Homeopata će zanimati kad je došlo do pojave atopijskog dermatitisa i prvih simptoma - pokušat će ga se dovesti u vezu s eventualnim emocionalnim okidačem. Ispitat će Vas što se tada događalo u djetetovom životu, postoje li još neki simptomi koji su se javili paralelno s kožnim problemima, postoje li simptomi koji se izmjenjuju s kožnim problemima itd.

Homeopata zanima cijela slika. Vrlo je često uzrok bolesti povezan s emocionalnim stanjem, pa čak i kod djece.

U svojoj praksi, kod malenih atopičara, primijetila sam kako je većina preosjetljiva na izvanjske čimbenike. Konstitucija im je nježna, osjetljivi su na promjene u njihovu životu poput kretanja u vrtić ili školu, osjetljivi su na pogrde odraslih, vršnjačke sukobe.

Ponekad su djeca koja razviju dermatitis takva da očekuju da sva okolina "pleše kako oni sviraju" i kad se to ne događa, kad njihova očekivanja nisu ispunjena - razviju "bunt na koži". U svim slučajevima, njihova koža - ono što treba predstavljati zaštitnu barijeru - stradava jer je to granica koja dijeli "ono izvan djeteta" i njegovu "nutrinu", koje su u neskladu.

Kako malo dijete može biti u neskladu s okolinom? Djeca su prvenstveno najčišće duše, nevine, nježne, ona su ono što zaista jesu. Međutim, kad se nađu u ovoj okolini koja, možemo slobodno reći, za njih nije prirodna jer je agresivna - tada ono što dijeli njihovu dušu i okolinu strada, a to je koža.

Pod okolinom u ovom slučaju smatram industrijski rafiniranu hranu, različite lijekove (bilo da se radi o paracetamolu ili kortikosteroidima), zagađenost prirode, cijepljenje, roditelje koji se ne mogu dovoljno baviti djetetom, općenito poremećene međuljudske odnose, pa tako i odnose među vršnjacima itd. Prirodno je da ovo sve nabrojano za nekoga nije prirodno. Još prirodnije bi bilo kad ne bi ni za koga bilo prirodno.

Neki od lijekova koje homeopati mogu preporučiti kod atopijskog dermatitisa su:

SULPHUR

Ovaj lijek jedan je od glavnih lijekova za kožne erupcije s pohotnim svrbežom. Pacijenti se češu s užitkom.

Karakteristični su crvenilo, pečenje, kongestija. Imaju pogoršanje od topline i puno se znoje. Svi iscjedci iz tijela imaju neugodan miris (znoj, stolica, ekcemi) i ne vole se kupati, ali su osjetljivi na mirise drugih.

Prisutna je vrućina na glavi i stopalima, koje otkrivaju po noći. Imaju želju za slatkim i masnim i averziju prema jajima.

PSORINUM

Koža izgleda masno i prljavo. Za osobe kojima je potreban ovaj lijek karakteristične su erupcije na pregibima s jakim svrbežom, koji se pogoršava od vune i noću. Može razviti bolesti od potisnutih kožnih erupcija. Ima sve iscjetke smrdljive, pa tako i iscjedak iz erupcije.

Osobe su izrazito osjetljive na hladnoću, anksiozne oko budućnosti, oko svog oporavka, osjećaju se očajno. Imaju strah od samoće.

MEZEREUM

Ovo je jedan od lijekova koji pokriva najagresivnije kožne erupcije. Postoji zadebljanje kože, koja puca, ljušti se i iz nje curi zeleni, žuti iscjedak, te se stvaraju kraste ispod kojih se nalazi bijeli gnoj. Kod erupcije postoji unutarnje gorenje s vanjskim snažnim gorućim svrbežom. Karakteristična je erupcija na nadlanicama s mjehurićima koji svrbe.

Mogu razviti bolesti od potisnutih erupcija. Izrazit svrbež, stalno se češu. Osjetljivi su na hladnoću i žele masnu hranu. Ima strah koji se razvija u želucu i zbunjenost uma, ne zna gdje se nalazi.

GRAPHITES

Osobe koje trebaju ovaj lijek imaju bolne erupcije s iscjetkom koji je ljepljiv kao med, žute boje, neugodnog mirisa. Mogu razviti i krastave erupcije, fisure u području anusa, uglovima usana. Ekcem se pojavljuje osobito iza ušiju i oko usana. Imaju deformirane nokte. To su osobe s nedostatkom vitalne topline, osjetljive na hladnoću koja pogoršava njihove simptome. Često su prekomjerne težine, te maju averziju prema soli, slatkom i ribi.

Dijete treba ojačati emocionalno zato je najbolje javiti se homeopatu koji će homeopatskim lijekom i dodatnim savjetima vezanim za djetetovo stanje, potaknuti njegovu vitalnu silu i obrambenu aktivnost organizma.

Prirodna rješenja su najbolja rješenja, a homeopatski lijekovi ne izazivaju štetne nuspojave, a mogu ih koristiti trudnice, dojilje, bebe i djeca.

Linker
12. travanj 2024 20:40