KAKO PREPOZNATI TROMB Tromboza u trudnoći, vena, arterija, liječenje i prehrana

Poznato je da je česta tromboza u trudnoći, zatim da se događa tromboza vena, arterija. Kako izgleda liječenje i treba li posebna prehrana kako bi se spriječila trobmoza? Kako prepoznati tromb?"

Poznato je da je česta tromboza utrudnoći, zatim da se događa tromboza vena, arterija. Kakoizgleda liječenje i treba li posebna prehrana kako bi sespriječila trobmoza? Kako prepoznati tromb?



Tromboza je bolest krvnih žilakoju označava stvaranje ugruška (tromba) u venama ili arterijama,a nastaje zbog različita međusobnog djelovanja stečenih igenetskih čimbenika rizika. Neki od njih su dob, spol, operativnizahvat, trauma, imobilizacija, prisustvo antifosfolipidnihantitijela, hiperhomocisteinemija, povišena razina faktorakoagulacije VIII, maligna bolest, estrogeni, trudnoća i babinje,pušenje, debljina, šećerna bolest, povišene masnoće ukrvi.

Tromboza se dijeli u dvije osnovneskupine bolesti: venski tromboembolizam i arterijska okluzivnabolest s aterosklerozom. U klinički izražene venske trombozeubrajaju se duboka venska tromboza, plućna embolija, ponavljajućevenske tromboembolije i postrombotski sindrom.

Stvarni rizik za oboljenje odvenskog tromboembolizma uključuje sva prisutna genska oštećenja,čimbenike rizika iz okoliša te utjecaj ostalih stečenih čimbenikarizika, kao što su oralni kontraceptivi, pušenje, povišena razinahomocisteina u plazmi ili uznapredovala dob.

Unatoč znatnom napretku uprevenciji i liječenju venskog tromboembolizma, plućna embolija idalje je najčešći uzrok smrtnosti u bolnici i najodgovornija za150.000 do 200.000 smrti godišnje u SAD-u. Mnogi pacijenti kojiumiru od plućne embolije umiru naglo, tijekom dva sata od pojaveakutnih kliničkih simptoma, a to znači da se smrt događa prijepočetka terapije ili prije nego što je terapija uopće počeladjelovati.

U nekim slučajevima u trudnoći ineposredno nakon poroda može biti povećan rizik od duboke vensketromboze. Uzimanje kontracepcijskih pilula također može u nekihžena povećati rizik od nastanka duboke venske tromboze.

Što se tiče simptoma duboke vensketromboze u nekom slučajevima bolenik može biti i bez nekihizraženih simptoma. No u većini sluačejeva bolesnici imaju otokzahvaćenog ekstremiteta, bol ili osjećaj težine, cijanozu ilibljedilo. Obično je otok zahvaćenog ekstremiteta ( noga ili ruka)prisutan u više od 65% slučajeva. Dosta često bolesnici osjećajujaču bol pri podizanju stopala na onoj nozi koja je zahvaćenadubokom venskom trombozom.

Linker
10. travanj 2024 22:11