ŠTO KAŽU ISTRAŽIVANJA

Kako pomicanje sata utječe na zdravlje i što mi možemo učiniti protiv toga

Bliži nam se ljetno računanje vremena kada kazaljke na satu pomičemo sat vremena unaprijed, a rezultati brojnih studija pokazuju kako to štetno utječe na zdravlje.

 

Povećava se rizik od moždanog udara

Istraživanje na Sveučilištu Turku u Finskoj otkrilo je da pomicanje sata jedan sat unaprijed ili unatrag može povećati rizik za ishemični moždani udar, na koji otpada 85 posto svih udara. Jedan od najčešćih uzroka je začepljenje krvne žile ugruškom krvi (trombom) koji nastaje u arteriji oštećenoj aterosklerozom.

Rizični faktori za moždani udar su poznati - alkohol, pušenje, debljina, fizička neaktivnost, a navedenom studijom listi rizika dodan je još jedan - ljetno/zimsko računanje vremena.

Druga su istraživanja pokazala i povećan broj automobilskih nesreća u danima nakon pomicanja sata prema naprijed, čemu su najvjerojatnije uzrok umorni i neispavani vozači.

 

Može utjecati na zdravlje srca

Američko istraživanje iz 2012. pokazalo je da je rizik od srčanog udara porastao za 10 posto i to odmah nakon početka ljetnog računanja vremena. Zdravstveni je rizik bio vezan uz uskraćivanje sna, promjenu u cirkadijalnim ritmovima i blagi šok imunološkom sustavu zbog promjene vremena.

 

Kako si pomoći?

Priprema nekoliko dana ranije - dajte tijelu vremena da se privikne tako što ćete u razdoblju od tri ili četiri dana odlaziti na spavanje 15 minuta ranije. Ovo se pokazalo osobito korisnim s malom djecom koja uslijed promjene vremena znaju biti nervozna narednih par dana.

 

Poslijepodnevno spavanje - ako vas uhvati umor odspavajte 20-ak minuta, što je dovoljno da vam se tijelo oporavi.

 

Redovito vježbanje - istraživanja pokazuju da ljudi koji redovito vježbaju spavaju bolje.

Neka osam sati sna bude prioritet - većina nas pati od nedostatka zna, što znači da ljetno vrijeme samo pogoršava situaciju. Spavajući osam sati svaki dan dajete tijelu dovoljno energije bez obzira gdje pokazuju kazaljke sata.

 

Još nekoliko zanimljivosti o pomicanju sata:

  • 16 posto padne gledanost televizije u najjačem terminu. Pad bilježe sve najgledanije emisije jer dan traje duže.
  • 70 posto zemalja na svijetu koristi pomicanje kazaljki kako bi sačuvali što više danjeg svjetla.
  • 1 posto više goriva troši se zbog dužeg dana.
  • 0,5 posto poveća se ušteda električne energije. U početku se mislilo da će se uštedjeti mnogo više.

 

Izvor: Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo