krizna situacija

Kako očuvati mentalno zdravlje? Četiri savjeta koja vam mogu pomoći

Osjećaji zabrinutosti i straha neophodni su u sličnim krizama, no mogu se pobijediti

 

Pandemija koronavirusa iznimno je stresan događaj, a ostanak u 'četiri zida' dodatno nam otežava nastojanja da ostanemo pozitivni. Osjećaji zabrinutosti i straha neophodni su u sličnim krizama, no mogu se pobijediti, podsjećaju njemački stručnjaci.

Dr Iris Hauth, vodeća stručnjakinja na području psihijatrije, psihoterapije i psihosomatike (DGPPN) u Njemačkoj, nudi pet savjeta koji će vam pomoći da se oslobodite bespotrebnog straha i panike i očuvate svoje mentalno zdravlje.


Ograničite izloženost medijima

Ne možete bez vijesti, osobito ne u ovom trenutku. No imajte na umu da vaše simptome može pogoršati bujica često alarmantnih izvještaja i informacija o sve većem broju potvrđenih slučajeva zaraze i smrtnih slučajeva, upozorava Hauth. Stoga, umjesto da stalno pratite vijesti, činite to jednom dnevno.


Pokušajte održavati svoju rutinu

Nakon ustajanja, svako se jutro, kao i obično, otuširajte i odjenite. Premda vam se to ne čini potrebnim, osobito ako radite od kuće, pomoći će vam da se bolje osjećate. Uživajte u uobičajenim aktivnostima, poput obroka s članovima obitelji, pospremite ormare, pratite online treninge... 


Nemojte zapostaviti fizičku aktivnost

Zdrava prehrana i fizička aktivnost dobri su i za um i za tijelo jer - "u zdravom tijelu, zdrav je duh“. Pritom slušajte omiljenu glazbu ili gledajte omiljene filmove. Dr. Hauth kaže da takve aktivnosti djeluju terapeutski. U idealnom slučaju vježbajte na balkonu ili pokraj otvorenog prozora, a šetnja na zraku pročistit će vam um.


Održavajte kontakt s prijateljima i dragim ljudima

Premda do daljnjega ne možete posjećivati prijatelje, zahvaljujući Skypeu, WhatsAppu i ostalim mogućnostima uspostavljanja videopoziva, kontakte možete održavati bez ikakva izlaganja riziku od zaraze koronavirusom. Tu je i dobri stari telefon. Jedno drugome ćete prenijeti poruku da vam je stalo i da u ovome niste sami.

Ipak, nemojte zanemariti ozbiljnost situacije: Kriza je ozbiljna i pogađa sve. Ne možemo je i ne bismo je trebali zanemariti. Istodobno, dajte sve od sebe kako biste pojačali pozitivne osjećaje. A ako vam situacija ipak postane preteška ili neizdrživa, ne oklijevajte i bez srama ili ustručavanja potražite stručnu pomoć.IZVOR: HINA

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo