Ne odgađajte odluke o dijeti. Ako vam nedostaje motivacije, iskoristite pomoć stručnog dijetetičara Naturhousea.
 Foto: iStock
Došlo je i to vrijeme

Kako lakše postići uspjeh mršaveći u proljeće?

Kako jedemo ne bi trebalo ovisiti o godišnjim dobima, ali činjenica je da u proljeće imamo više entuzijazma za promjene, a sama priroda nas u ovomje jako potiče.

Što nam pomaže u mršavljenju?

Naturhouse dijetetičar Tonka Šutalo kaže:

  • Naš metabolizam se ubrzava u proljeće u odnosu na zimske mjesece, tako da imamo manju tendenciju nakupljanja masnoće u tijelu, i na taj način je se lakše riješiti viška tjelesne masti koja se nakupila.
  • Kad su temperature više imamo manji apetit, tako da je lakše ustrajati u svojim odlukama.
  • Provodimo puno više vremena na otvorenom, više hodamo, vozimo se biciklom ili plivamo. Proljeće je idealno da aktivno iskoristimo slobodno vrijeme i umjesto da sjedimo ispred TV-a grickajući slatkiše, imamo mnogo mogućnosti za provesti vrijeme na otvorenom.
  • Priroda priskače u pomoć kada je u pitanju sastavljanje zdrave i nutritivno vrijedne prehrane. Osnova zdrave uravnotežene prehrane obuhvaća, među ostalim, obilje svježeg povrća i voća, a dostupnost i raznolikost proizvoda koji se preporučaju tijekom mršavljenja je najbolja upravo u proljeće.
  • Tijekom zimskih mjeseci smo spremni posegnuti za više kalorija, masnijom hranom, ali i toplim napitcima kao što su čaj, kava ili kakao. Izvorska voda, u toplije vrijeme, je najbolji odabir, jer hidratizira tijelo i pomaže kod mršavljenja. Moramo zapamtiti, međutim, da je uz dnevne vrućine, naša potreba za vodom mnogo veća. Dodavanje metvice ili limuna, čak i prirodnog soka od naranče svakako poboljšava okus vode i to može biti vrijedan savijet za ljude koji imaju problema s pijenjem adekvatne količine vode tijekom dana.

Odaberite ono što je najbolje

Trgovine i tržnice su bogate sezonskim voćem i povrćem koji su u tom periodu najvrednije namirnice u smislu hranjivih tvari. Rajčica, krastavci, zelena salata, brokula, paprika, šparoge i rotkvice su samo neke od povrća koje bi trebalo vladati na našim stolovima. No, budite oprezni sa voćem - svo voće ne pomaže postizanje vitke figure. Među njima, najbolje voćke su one s nižim sadržajem šećera ili jagode, maline, ribizle, lubenice, breskve. Izbjegavajte trešnje, grožđe ili banane koje su kaloričnije.

Potraga za zdravim zamjenama

Ako smo skloni jesti veće količine slatkiša, voćni jogurt i prirodni voćni kokteli mogu biti dobra alternativa za desert. Voće bi trebali jesti između glavnih obroka, kao međuobroke, ali oni mogu biti i ukusan i hranjiv oblik deserta nakon nedjeljnog ručka ili susreta s prijateljima. Ako vam se sviđa sladoled, voćni sorbeti su dobar izbor voća, npr. sa svježim jagodama ili malinama, koji se lako mogu napraviti kod kuće, bez brige o utjecaju na mršavljenje.

Početak gubitka težine od danas

Ne odgađajte odluke o dijeti za kasnije. Promijenite prehrambene navike i sada do kraja odmora moći ćete se pohvaliti vitkijom siluetom. Ako vam nedostaje motivacije, iskoristite pomoć stručnog dijetetičara. Zahvaljujući podršci stručnjaka ćete naučiti kako pravilno sastaviti jela, primjetit ćete brži gubitak kilogramima, ali i izbjeći jo-jo efekt. Kako biste dobili pomoć od Naturhouse nutricionista prijavite se za besplatne konzultacije klikom na link u nastavku: www.naturhouse.hr/index.php/contact-form.

Naturhouse dijetetički centar

Ilica 42, 10000 Zagreb
Tel: 01 705 77 21
Mob: 091 373 70 37
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Kranjčevićeva 30, 10000 Zagreb
Tel: 01 364 7007
Mob: 099 300 70 70
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Linker
25. travanj 2024 02:03