Stručnjaci navode kako ejakulacija zapravo 'ispire' kemikalije koje uzrokuju rak te sprječava formiranje malignih stanica.
 Getty Images/iStockphoto
što se čeka

Kako jedan orgazam dnevno kod muškaraca može smanjiti rizik od raka prostate

Znanstvenici su usporedili dvije grupe muškaraca dobi od 40 do 49 godina. Prva grupa je ejakulirala više od 20 puta mjesečno, dok je druga ejakulirala samo sedam puta mjesečno.

Istraživači s Harvarda su došli do zaključka kako redovita ejakulacija kod muškaraca može smanjiti rizik od obolijevanja od raka prostate.

Muškarci koji češće i redovno ejakuliraju smanjuju rizik od obolijevanja od raka prostate za čak 22 posto, a stručnjaci navode kako ejakulacija zapravo 'ispire' kemikalije koje uzrokuju rak te sprječava formiranje malignih stanica.


Ne može naškoditi

Znanstvenici su usporedili dvije grupe muškaraca dobi od 40 do 49 godina. Prva grupa je ejakulirala više od 20 puta mjesečno, dok je druga ejakulirala samo sedam puta mjesečno.

Ustanovljeno je da su učestalijom ejakulacijom tijekom života smanjili rizik obolijevanja od karcinoma prostate u svakoj od ove tri točke promatranog vremena. Rezultati su bili isti iako su uzeti u obzir i drugi čimbenici poput prehrane, načina života i obiteljske povijesti karcinoma prostate.

Ipak, znanstvenici ovom novom teorijom ne objašnjavaju zašto je učestalost ejakulacije povezana s rizikom od dobivanja raka te stoga ističu kako se ovi rezultati moraju tumačiti oprezno.

Zasad imaju dvije teorije, prva tvrdi da redoviti orgazmi vjerojatno ispiru kemikalije koje uzrokuju karcinom prostate. Druga teorija kaže da redovito izbacivanje sperme omogućuje nastajanje novih stanica, a stare stanice, za koje je veća vjerojatnost da će postati kancerogene, izbacuju se iz tijela.


ČITAJTE I: Koji su simptomi raka prostate i kojim namirnicama možete spriječiti bolest

Linker
18. travanj 2024 00:09