Mlade djevojke često griješe koristeći za njegu kože oko očiju seboregulacijske kreme za masnu i nečistu kožu.
 Foto: iStock
Izbjegnite greške

Kako godine idu mijenjaju se i pravila za njegu kože oko očiju

Koža oko očiju nježna je i tanka te zahtijeva posebnu brigu. Kremu treba odabrati prema dobi i pažljivo je nanositi.

Oči su jedan od najistaknutijih dijelova lica. Koža koja ih okružuje tanka je i vrlo osjetljiva, a često je među prvim pokazateljima znakova starenja. Sitne borice oko očiju mogu se pojaviti već u kasnim dvadesetima. Korištenje krema i anti-ageing seruma zaštitit će problematična područja, ali da bi ostvarili svoju punu korist, valja ih znati pravilno nanositi i treba ih koristiti svakodnevno. U kasnijim godinama, kako koža stari, kreme, ma koliko se proizvođači zaklinjali u njihovu čudotvornu moć, nisu dovoljne, a dio oko očiju potrebno je tretirati i nekim suvremenim metodama.

Kako pravilno njegovati kožu oko očiju objašnjava nam Manuela Šapro iz istoimenog Centra ljepote i zdravog mršavljenja.

Njega kože u 20-ima

Koža oko očiju u dvadesetima čvrsta je, napeta i glatka te joj nisu potrebni preparati protiv bora niti posebni tretmani osim redovite hidratacije i kvalitetne zaštite od sunca. Redovito i nježno uklanjanje šminke preparatima namijenjenim za njegu kože oko očiju spriječit će isušivanje kože i eventualne iritacije.

Česta je pogreška mladih djevojaka kada za njegu kože oko očiju koriste seboregulacijske kreme za masnu i nečistu kožu lica čije ostatke nakon nanošenja nesvjesno razmažu oko očiju. Stoga s tim kremama treba biti na oprezu i izbjegavati ova osjetljiva područja.

Njega u 30-ima

Žene u tridesetima imaju relativno čvrstu kožu oko očiju, no većina ih počinje primjećivati fine, male linije koje se zrakasto šire od ruba očiju prema licu i sljepoočnicama. Kako bi se te linije umanjile i spriječilo njihovo širenje, potrebna je stalna i redovita njega hidratantnim kremama i gelovima s vitaminom E koji poboljšava hidrataciju i štiti kožu od štetnog utjecaja sunčevih zraka. Da bi se održala čvrstoća i elastičnost kože oko očiju, potrebne su redovite masaže.

Njega u 40-ima

Kako se žene približavaju četrdesetima, bore oko očiju postaju izraženije, pojavljuje se linija ispod očiju koja vidljivo odvaja i ističe podočnjake. Osim toga, godine izloženosti suncu, vjetru i solariju izazivaju oštećenja na koži koja uzrokuju pojavu tamnih mrlja te dovode do pojačanog isušivanja područja oko očiju. Isušivanjem koža gubi elastin i kolagen, stanjuje se, tonus joj pomalo popušta, a to sve produbljuje bore i pojačava izraženost podočnjaka. Čest uzrok podočnjaka je i loša cirkulacija u krvnim žilama što dovodi do nakupljanja tekućine i nastanka vrećica ili dekoloracije ispod očiju.

Da bi se poboljšala cirkulacija u tom području i umanjila vidljivost podočnjaka i bora, potrebno je koristiti preparate s eteričnim uljem mirte ili smilja, koji će ubrzati lokalnu mikrocirkulaciju, omogućiti pravilan dotok kisika te umanjiti bore. U ovim preparatima važna su i venotonična i limfotonična eterična ulja poput čempresa, borovice i tršlje koja će dugoročno osigurati dobru cirkulaciju krvi, pravilnu izmjenu i protok limfe te spriječiti zastoj venske krvi. U četrdesetima područje oko očiju zahtijeva i redovite tretmane, i to redovite ručne drenažne masaže u kombinaciji s masažom pulsirajućim vakuumom. Ako je tonus kože iznimno loš, a koža jako naborana, potreban je i tretman radiovalovima. Radiovalovi potiču stvaranje kolagena, tonificiraju i zatežu opuštenu kožu.

Njega u 50-ima

Njega u pedesetima zahtijeva intenzivan tretman jer su bore jako vidljive, koža je tanka te ima jaču tendenciju popuštanja. U tim godinama potrebna je intenzivna njega i stalna hidratacija kombinacijom preparata s hijaluronskom kiselinom, koenzimom Q10, matičnim stanicama i retinoidima. Istovremeno je potrebno kombinirati elektroterapijske tretmane koji putem nježnih niskofrekventnih impulsa stimuliraju i jačaju tonus mišića "podizača oka" te terapiju radiovalovima i pulsnim vakuumom, kojima pojačavaju metabolizam kože, omogućuju dobru drenažu i mikrocirkulaciju tretiranog područja te regeneriraju oštećene kolagenske strukture. Ovakvim intenzivnim kurama doslovce se "peglaju" bore i vidno zateže koža oko očiju te se može potpuno izbjeći invazivniji tretman.

Foto: iStock
Izaberite serum ili kremu koja odgovara vašim potrebama.

- Za lijepe i njegovane oči bez tamnih kolutova, podočnjaka i bora važna je stalna briga ne samo izvana nego i iznutra. Mnogi faktori poput nedostatka sna, stresa, prevelike konzumacije kofeina i nikotina, nedovoljnog unosa tekućine te stalnog izlaganja sunčevim zrakama i vjetru bez zaštite uvelike pridonose stvaranju bora i bržem starenju kože. Zato je vrlo važno svakodnevno i redovito jesti svježe voće i povrće, piti dovoljno vode i blagih biljnih čajeva, smanjiti unos kofeina i nikotina te se intenzivno štititi od sunca i vjetra - kaže Manuela Šapro.

Kremu nježno utapkajte

Izaberite serum ili kremu koja odgovara vašim potrebama. Da biste postigli najbolje rezultate, koristite kvalitetne proizvode s aktivnim sastojcima koji ciljaju na problematična područja. Temeljito operite lice kako biste bili sigurni da je čisto prije nego što počnete nanositi kremu. Ako je na licu ostalo šminke, učinak kreme neće biti dobar.

Za dio oko očiju treba uzeti kreme otprilike veličine gumice na olovci. Manje neće biti dovoljno, a više od toga se neće moći upiti u kožu. Nanesite kremu ili serum nježno tapkajući prstima. Počnite ispod oka, iznad jagodica i ispod suznog kanala. Tapkajte oko očiju, od unutarnjeg prema vanjskom dijelu kapka, kao i područje ispod obrva sve dok se krema potpuno ne upije.

Linker
17. travanj 2024 06:59