Pacijenti na kemoterapiji često imaju slab apetit i teško pronalaze hranu i piće koji im odgovaraju.
 Getty Images
Istraživanje nuspojava

Kako cuclanje leda tijekom kemoterapije može ublažiti njene nuspojave i pomoći pacijentima

Pokazalo se da držanje komadića leda u ustima tijekom infuzije lijeka ublažava probleme. Led snižava temperaturu u ustima dovoljno da stegne krvne žile unutar sluznice, čime se smanjuje količina lijeka koji bi prošao kroz nju.

Cuclanje komadića leda tijekom primanja kemoterapije može ublažiti njene nuspojave i pomoći pacijentima da jedu s manje teškoća, pokazuje nova studija koja je pratila djelovanje oksaliplatina, lijeka koji se koristi ponajviše za liječenje gastrointestinalnog raka. Među njegovim nuspojavama su teškoće pri jedenju i pijenju, posebno hladnih namirnica.


U studiji 50 pacijenata

Znanstvenici iz Sveučilišne bolnice Pennsylvania otkrili su da držanje komadića leda u ustima tijekom infuzije lijeka ublažava te probleme. Misle da do toga dolazi jer led snižava temperaturu u ustima dovoljno da stegne krvne žile unutar sluznice, čime se smanjuje količina lijeka koji bi prošao kroz sluznicu. Rezultate su objavili u publikaciji Journal of the National Comprehensive Cancer Network.

“Pacijenti na kemoterapiji često imaju slab apetit i teško pronalaze hranu i piće koji im odgovaraju. A ako ne mogu konzumirati ništa hladno, izbor im je još uži, što utječe na kvalitetu života. Naše otkriće pokazuje da ima smisla podučiti pacijente ovoj jednostavnoj i neinvazivnoj metodi”, rekla je istraživačica dr. Kim A. Reiss Binder.

U studiji je sudjelovalo 50 pacijenata bez simptoma u ustima koje su podijelili u dvije skupine. Grupa A trebala je držati komadiće leda u ustima tijekom primanja kemoterapije što je dulje moguće. Grupa B tijekom infuzije nije u usta stavljala ništa hladnije od sobne temperature. Kao oralne simptome znanstvenici su naveli peckanje, žarenje, trnce, a pacijenti su ih ocjenjivali ocjenama od jedan do pet. Nakon prvog ciklusa kemoterapije oralne simptome imalo je 32 posto osoba iz grupe A i 72 posto iz grupe B. Nakon drugog ciklusa, skupina A imala je značajno manje oralnih simptoma i manje teškoća kod jedenja i pijenja općenito, kao i kod konzumiranja hladnih namirnica u usporedbi sa skupinom B.


Oprez s hladnim namirnicama

Oksaliplatin je odabran za studiju zato što izaziva oralnu dizesteziju (žarenje, peckanje) potaknutu hladnoćom, pa je na uputama navedeno da tijekom liječenja treba izbjegavati hladna pića i led koji je u istraživanju korišten kao prevencija. Hematologinja i onkologinja dr. Stavroula Otis iz kalifornijske bolnice St. Joseph Hospital kaže da je impresionirana rezultatima studije te da ne pripisuje takav učinak placebo efektu. “Cuclanjem leda tijekom infuzije smanjuje se izloženost tkiva, pa onda kasnija konzumacija hladnog jela i pića ne izaziva tako dramatične reakcije. Naravno, oprez je potreban, pa je ipak bolje i dalje izbjegavati hladne namirnice”.

Linker
16. travanj 2024 21:07