Kad su alergije u pitanju, lako je 'zeznuti se', zato je najbolje odvesti dijete na testiranje.
 Foto: iStock
Test je najbolji pokazatelj

Kada posumnjati da je dijete alergično?

Nerijetko se različite vrste osipa, npr. urtikarija, primarno povezuju s alergijom te se djeca nepotrebno testiraju, a zapravo u podlozi osipa nije alergija.

Nije uvijek lako prepoznati alergijsku reakciju niti postaviti dijagnozu alergijske bolesti, navode liječnici u bolnici Srebrnjak.

Nerijetko se različite vrste osipa, npr. urtikarija, primarno povezuju s alergijom te se djeca nepotrebno testiraju, a zapravo u podlozi osipa nije alergija.

S druge strane, djeca s ponavljajućim dišnim tegobama kao što su kašalj, pojačana sekrecija iz nosa ili otežano disanje nepotrebno se i neučinkovito pokušavaju liječiti antibioticima, a zapravo se radi o astmi.

Ako je dijete često "prehlađeno", a posebno ako se tzv. prehlada "spušta na pluća" te nije popraćena povišenom tjelesnom temperaturom, treba posumnjati na alergiju i dijete uputiti na alergološku obradu.

Škola astme na Srebrnjaku

Na alergiju valja posumnjati ako postoji dijagnoza alergije u užoj obitelji, ako se simptomi ponavljaju svake godine u isto vrijeme, ako traju dulje od dva tjedna, ako su popraćeni kihanjem, svrbežom nosa i očiju te prozirnim sekretom iz nosa itd. Također, djecu sa sumnjom na alergiju na lijekove potrebno je testirati, jer se nerijetko nakon testiranja dokaže da dijete nije alergično na lijek, tj. da mu je lijek nepotrebno uskraćivan. Ako se djetetu dijagnosticira astma, roditelji i dijete mogu se educirati u školi astme koja se u bolnici Srebrnjak redovito organizira.

Linker
19. travanj 2024 21:34