Mokraćne infekcije mogu izazvati pritisak, grčeve i bolove u području zdjelice i mokraćnog mjehura.
 Foto: Istock
NAJČEŠĆa PITANJA I ODGOVORi

Kad urinarne infekcije pokvare odmor... Naučite prepoznati glavne simptome

Donosimo mali vodič kroz česta ženska pitanja. Sigurno ste na većinu njih u nekom trenutku ili fazi života tražili odgovor ili rješenje. Evo što kažu nova znanstvena istraživanja, ali i prokušana kućna rješenja.

Važno je na vrijeme prepoznati urinarnu infekciju i početi liječenje te spriječiti da se infekcija pretvori u kroničan i ozbiljan problem. Zbog toga biste trebali naučiti prepoznati glavne simptome.

Bol i peckanje tijekom mokrenja

To je najčešće prvi simptom infekcije mokraćnih puteva ili zadržavanja bakterija u uretri ili mokraćnom mjehuru. To još ne znači da imate infekciju u punom jeku, osim ako taj simptom ne potraje. Ako se neugodan osjećaj pojavi jednom u danu i ne prate ga druge tegobe, moguće je da ste izmokrili bakterije i da je problem riješen. U ispiranju manje količine bakterija i sprečavanju razvoja infekcije može pomoći i pijenje veće količine tekućine.

Ako ja bol takva da se grozite odlaska na zahod, vjerojatno već imate infekciju i trebali biste odmah otići liječniku.

Mokrenje ne donosi olakšanje

Česta potreba za mokrenjem još je jedan simptom infekcije mokraćnih puteva. Ako vam česti odlasci na zahod ne donose olakšanje jer uspijevate izmokriti samo nekoliko kapi, velika je vjerojatnost da imate infekciju.

Zamućena ili krvava mokraća

I po boji mokraće može se zaključiti postoji li kakva infekcija. Znakovi infekcije su zamućena mokraća, crvena ili smeđa. Ipak, prije nego što dignete paniku, sjetite se što ste jeli u posljednja 24 sata jer, primjerice, od cikle mokraća može biti izrazito crvena. No, u tom slučaju nećete imati nikakve bolove, a boja će vrlo brzo nestati ako je hrana bila uzrok.

Neugodan miris mokraće

Intenzivan miris mokraće uobičajen je simptom mokraćne infekcije, no mogu ga izazvati i neke namirnice, najvjerojatnije kava i šparoge. Ako mokraća i nakon nekoliko mokrenja ima neugodan miris te je uz to zamućena ili crvena, trebali biste otići liječniku.

Pritisak, grčevi i bolovi

Mokraćne infekcije mogu izazvati pritisak, grčeve i bolove u području zdjelice i mokraćnog mjehura, naročito kod starijih žena.

Takve je simptome lako pripisati nekom drugom problemu, no ako ih primijetite, trebali biste otići liječniku da utvrdi točan uzrok.

Iscrpljenost i umor

Upala potiče lučenje interleukina, bijelih krvnih stanica koje mogu izazvati osjećaj velike iscrpljenosti. Ako takav osjećaj umora koji ne možete pripisati drugim uzrocima potraje nekoliko dana, trebali biste otići liječniku.

Povišena temperatura

U kombinaciji s drugim simptomima mokraćne infekcije, povišena tjelesna temperatura često ukazuje na to da je infekcija postala ozbiljna te da se proširila i na bubrege.

Ako imate temperaturu višu od 38°C ili osjećate zimicu, odmah otiđite liječniku.

Linker
14. travanj 2024 06:06