zdravlje

Kad tijelo upozorava: 11 tihih simptoma koji mogu ukazivati na ozbiljne bolesti

Vi najbolje poznajete vlastito tijelo, i ako se i vama čini da nešto nije u najboljem redu, provjerite to kod liječnika.

 

Tijelo nam često šalje suptilne znakove kada nešto nije u redu s našim zdravljem. Promjene u rukopisu kao i česti odlasci na WC mogu biti simptomi ozbiljnih bolesti.


1. Neobjašnjiv gubitak težine

Izgubili ste više od 5 kilograma, a niste mijenjali svoju prehranu, vježbali ili se bavili fizičkim aktivnostima? Onda bi gubitak kilograma mogao biti posljedica zdravstvenih problema. Ako je mršavljenje praćeno problemima s prčobavom u želucem, onda morate posjetiti gastroenterologa. Naglo mršavljenje često je posljedica hipertireoze - pojačanog rada štitnjače.

Neobjašnjiv gubitak težine može se dogoditi kad osoba ima rak želuca, a bolest znaju pratiti i ovi simptomi:

 • odbojnost prema mesu
 • prerana sitost (imate osjećaj da ste se prežderali, a zapravo ste pojeli jako malo)
 • anemija
 • bolovi i neugoda kod prolaska hrane kroz crijeva


2. Oštećeni zubi                                    

Ne osjećate žgaravicu, ne konzumirate slatka gazirana pića, ali vaša zubna caklina jako je oštećena? Moguće je da je riječ o refluksu želučane kiseline. Ostali simptomi uključuju upornu grlobolju, kašalj, sinusitis, čudan okus u ustima.


3. Osip popraćen svrbežom i guljenjem kože

Kada se ovakva reakcija pojavi na laktovima, koljenima, glavi ili leđima, ona je uglavnom znak ekcema. Međutim, može upućivati i na intoleranciju na gluten. Čak 25 posto oboljelih od celijakije ima takav oblik kožnog osipa (dermatitis herpetiformis), uz izostanak bilo kakvih probavnih problema.


4. Često mokrenje

Ako ste primijetili da odjednom stalno idete na WC, to može biti znak dijabetesa. Ovo ide ruku pod ruku s osjećajem dehidracije. Kako povišeni šećer u krvi uzrokuje pad natrija u krvi, vaše tijelo će se boriti da ostane hidratizirano čak i ako pijete puno vode. Umjesto da zadržite tu vodu, na kraju ćete morati stalno na WC.


5. Hemoroidi

Nisu nimalo bezazleni i ne smijete ih ignorirati nego se morate konzultirati sa svojim doktorom oko pravilne metode liječenja. Ako imate hemoroide koji se ne povlače nakon tretmana, postoji vjerojatnost da to uopće nisi hemoroidi.

To mogu biti izrasline koje upućuju na Chronovu bolest, autoimunu upalnu bolest probavnog sustava. U tom slučaju obratite se gastroenterologu kako biste napravili sve potrebne pretrage i uklonili sumnju na bolesti.

 

6. Promjene u rukopisu

Kada pomislite na Parkinsonovu bolest, vjerojatno vam na pamet prvo padne tremor. Međutim, jedan od prvih znakova koji ukazuju na tu bolest zapravo je promjena u rukopisu. U jednom opsežnom medicinskom istraživanju provedenom 2013. godine liječnici su oboljele od Parkinsona tražili da jednu rečenicu ispišu deset puta na istom papiru.

Sa svakim pisanjem njihova slova su postajala sve manja, a rukopis sve gušći. To se događa zbog nedostatka dopamina u mozgu koji uzrokuje ukočenost prstiju. Gubitak osjetila mirisa još je jedan znak koji upućuje na Parkinsonovu bolest.


7. Impotencija

Budući da erekcija ovisi o protoku krvi, svako pogoršanje vašeg cirkulacijskog sustava imat će negativan utjecaj. Problemi mogu biti uzrokovani visokim krvnim tlakom i povišenim kolesterolom. Pojedini stručnjaci ističu da su slabije erekcije često prvi znak bolesti srca i uvijek ih treba prijaviti liječniku. I općenito, ono što je dobro za srce dobro je za erekciju - zdrava prehrana, održavanje niske razine kolesterola, nepušenje, redovito vježbanje i kontrola težine.


8. Ozbiljne promjene raspoloženja

Bilo kakve ozbiljne promjene raspoloženja, koje kao da ne možete kontrolirati, treba shvatiti ozbiljno. Sedam znakova da niste samo tužni su:

 • Tuga dugo traje i sve je dublja
 • Ničim izazvana ljutnja
 • Radite 'nenormalne' stvari
 • Sve više alkohola i raznih supstanci
 • Osjećate se iscrpljeno
 • Ne želite se više družiti
 • Smanjen libido


9. Promjene u pamćenju

Povremena zaboravljivost nije nešto zbog čega biste se trebali brinuti, ali ako na svakodnevnoj bazi zaboravljate čak i najjednostavnije stvari (poput puta do dućana, vožnje na dobro poznatu lokaciju, imena bližnjih), možda biste trebali posjetiti doktora. Ovakve ‘rupe’ u pamćenju prvi su znaci Alzheimerove bolesti.


10. Neobjašnjivo debljanje

Za razliku od naglog mršavljenja, do naglog i neobjašnjivog debljanja kod žena najčešće dolazi zbog usporenog rada štitnjače tj. hipotireoze.

Ona može biti posljedica Hashimotove bolesti, autoimunog stanja u kojem tijelo samo ‘uništava’ štitnjaču antitijelima koje stvara.

 

 

11. Krvarenje                                           

Obratite pažnju na bilo kakvo ‘neobično’ krvarenje. Iskašljavanje krvi, vaginalno krvarenje, krv u stolici ili urinu - sve su ovo simptomi ozbiljnijih zdravstvenih problema koje odmah treba ‘prijaviti’ doktoru.

 


Zapamtite da svaki od ovih simptoma ne mora odmah značiti da imate određenu bolest. Vi najbolje poznajete svoje tijelo te ako ste primijetili neke promjene i simptome koji se ne povlače, posavjetujete se sa svojim liječnikom.IZVOR: www.rd.com

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo