Dodavanje trominutnih šetnji kojima se 'razbijaju' ciklusi dugotrajnog sjedenja posebno su dobro djelovali na starije žene.
 Foto: Istock
problemi s tlakom

Jutarnje vježbanje i kratke šetnje mogu učiniti čuda za naše zdravlje

Istraživanjem je utvrđeno da je u prosjeku uključivanje bilo kakvog oblika kretanja u dnevnu rutinu dovelo do smanjenja tlaka oko 1 mm/Hg.

Kombiniranje 30 minuta jutarnjeg vježbanja s kratkim šetnjama tijekom dana može pomoći u kontroli krvnog tlaka, pokazuje australsko istraživanje.

Dodavanje trominutnih šetnji kojima se 'razbijaju' ciklusi dugotrajnog sjedenja posebno su dobro djelovali na starije i pretile žene, navode autori u radu objavljenom u časopisu Hypertension.

Opasnost za srce

Dugotrajno sjedenje je uobičajeno ponašanje u modernom društvu u kojemu sjedeći vozimo, radimo i živimo u svom domu, navodi voditelj studije Michael Wheeler iz Baker Heart and Diabetes Institute u Melbourneu.

Nedavna istraživanja pokazala su da produljeno sjedenje tijekom dana može povećati krvni tlak što je ključni faktor za razvoj srčanih bolesti.

- Posebice starije odrasle osobe mogu 'nakupiti' mnogo sjedenja tijekom dana pa se do dvije trećine dana provede u sjedilačkim aktivnostima - kazao je za Reuters. Iako i vježbanje i prekidi dugotrajnog sjedenja mogu svaki za sebe smanjiti povišeni krvni tlak Wheeler je želio analizirati hoće li kombinacija rezultirati dodatnim koristima za zdravlje.

Istraživanje je obuhvatilo 67 muškaraca i žena u dobi od 60 do 74 godine s prekomjernom tjelesnom težinom, a 40 posto imalo je povišeni krvni tlak. Svakom ispitaniku mjeren je broj otkucaja srca, krvni tlak, šećer u krvi i drugi krvni markeri u raznim aktivnostima od neprekidnog osmosatnog sjedenja, višesatnog sjedenja prekinutog s pola sata hodanja na pokretnoj traci, višesatnog sjedenja prekinutog s trominutnim 'šetnjama' na pokretnoj traci svakih pola sata.

Tijekom sjedenja ispitanici su uglavnom čitali i imali su naputak izbjegavati aktivnosti koje mogu povećati tlak poput gledanja televizijskog programa ili vođenja telefonskih razgovora.

Istraživanjem je utvrđeno da je u prosjeku uključivanje bilo kakvog oblika kretanja u dnevnu rutinu dovelo do smanjenja tlaka oko 1 mm/Hg. Najveće smanjenje tlaka kod svih uočeno je kad su ispitanici ujutro vježbali 30 minuta na pokretnoj traci.

U dodatku na to trominutne šetnje tijekom čitavog dana imale su i dodatni pozitivni učinak kod žena. Kod žena je razina adrenalina, hormona koji podiže krvni tlak, bila niža tijekom dana koji je uključivao vježbanje.

- Bili smo iznenađeni da je samo kod žena uočeno dodatno smanjenje krvnog tlaka kad su nakon jutarnjeg vježbanja išle i na kratke šetnje tijekom čitavog dana - rekao je Wheeler.

Linker
19. travanj 2024 13:25