Bakterije se brzo šire...
 Getty Images
zdravlje

Još uvijek perete meso prije pripreme? Evo zašto to ipak ne biste trebali činiti

Pranjem ćete samo proširiti bakterije po rukama, suđu i sudoperu.

Pranje mesa prije nego što ga pečete, pirjate ili kuhate, suprotno uvjerenju, može dovesti do širenja bolesti koje se prenose hranom, kažu stručnjaci. Naime, pranjem ćete samo proširiti bakterije po rukama, suđu i sudoperu, a rizik nećete smanjiti ni korištenjem antibakterijskih sredstava za čišćenje.


Ni nekoliko pranja ne pomaže

Bakterije iz mesa jako će dobro eliminirati termička obrada pa biste, ako želite smanjiti opasnost od otrovanja hranom, trebali prestati prati meso prije pripreme.

- Neki vjeruju da pranjem mesa uklanjaju bakterije i da namirnica postaje sigurnija za zdravlje, no neke bakterije toliko su čvrsto pripijene da se ne mogu ukloniti ni s nekoliko pranja. Druge se pak bakterije tako lako mogu prenijeti na radni prostor - kažu znanstvenici s North Carolina State University i United States Department of Agriculture (USDA).


Temeljito kuhanje

Sirovo meso peradi gotovo uvijek sadrži kampilobakteriju koja normalno naseljava probavni sustav peradi, goveda, svinja, ovaca, a ima je i u kamenicama i drugim školjkašima, te može izazvati često krvavi proljev, bol u trbuhu, vrućicu, glavobolju, mučninu i/ili povraćanje.

Meso može biti zaraženo i salmonelom, bakterijom Clostridium perfrigens i drugim bakterijama koje mogu narušiti naše zdravlje, ali temeljito kuhanje i pečenje učinkovito ih uništava. Preporučuje se da je u najdebljem dijelu termički obrađene piletine temperatura od 75 Celzijevih stupnjeva naviše.

Linker
25. travanj 2024 13:04