Za cjelokupno zdravlje

Još uvijek ih ne uzimate? Prednosti probiotika koje morate znati

Nadutost, bolesti želuca, proljev upale, problemi s kožom i alergijama samo su neki od mogućih simptoma narušene crijevne bakterijske mikroflore. Zato nastupaju probiotici.

 

Probiotici su dobre bakterije koje žive u našem probavnom traktu i odlične su za zdravlje. Ako dođe do preniske razine dobrih bakterija, loši oblici bakterija i gljivice se u probavnom traktu mogu razmnožiti bez kontrole.

Postoje i prebiotici te su oni hrana za te dobre bakterije. Naći ćete ih u češnjaku, šparogama, bananama, poriluku… Uravnoteženi unos probiotika i prebiotika omogućava uravnoteženu razinu dobrih bakterija unutar probavnog sustava koje imaju pozitivan utjecaj na zdravlje cjelokupnog organizma.

Prirodne probiotike naći te u jogurtu, kefiru, siru, kiselom kupusu, a možete posegnuti i za dodacima prehrani.

Dobre bakterije pomažu u uspostavljanju ravnoteže u našim crijevima te imaju povoljan učinak kod proljeva, zatvora, alergija, infekcija mokraćnog sustava, gljivičnih infekcija intolerancije na laktoze. Istraživanja su dokazala pozitivno djelovanje probiotika na mentalno zdravlje.

 

Za ravnotežu crijevne flore

Glavna prednost probiotika je održavanje ravnoteže dobrih bakterija, i to kako ne bi došlo do prevlasti loših bakterija i gljivica. Razina dobre flore može se smanjiti zbog antibiotika, stresa, operacije, zračenja, kemoterapije.

 

Pomažu u ublažavanju dijareje

Ako vas ovo zadesi, najbolje što možete napraviti jest uzeti probiotike. Pokazano je da smanjuju ozbiljnost i trajanje zarazne dijareje.

 

Sprječavaju dijareju povezanu s antibioticima

Nakon kure antibiotika, najčešća reakcija je proljev. Studije pokazuju da uzimanje probiotika neposredno nakon toga može smanjiti te šanse.

 

Ublažavaju simptome ulcerativnog kolitisa

Budući da su prednosti probiotika ponajprije u probavnom zdravlju, mnogo se govori o tome kako mogu utjecati na različite vrste upalne bolesti crijeva. Do sada je viđen pozitivan učinak na simptome ulceroznog kolitisa (krvavi proljev, bol u trbuhu, blagi grčevi u donjem dijelu trbuha, gubitak na tjelesnoj težini, umor, mučnina...)

 

Proizvode vitamine

Bakterije u našim crijevima imaju ulogu u stvaranju određenih vitamina poput vitamina K i nekih vitamina B.

 

Smanjuju kolesterol u krvi

Čini se da probiotici imaju blagotvoran učinak na kolesterol u krvi, posebno snižavajući ukupni kolesterol i LDL (loš) kolesterol.

 

Sprječavaju razvoj alergije

Probiotici, kažu stručnjaci, mogu pomoći i u sprječavanju razvoja alergija kod djece, pogotovo ako majka uzima probiotike tijekom trudnoće.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo