Svjetski je tjedan oralnog zdravlja

Jeste li nedavno posjetili stomatologa?

Odazovite se besplatnom pregledu usne šupljine jer važno je brinuti o svom zdravlju i redovito odlaziti stomatologu.

I ove godine, Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, zajedno s Klinikom za stomatologiju KBC-a Zagreb i Hrvatskim društvom za oralnu medicinu i patologiju HLZ-a, uključili su se u akciju besplatnih pregleda usne šupljine u povodu Svjetskog tjedna svijesti o karcinomu usne šupljine, glave i vrata.

Kada i gdje?

Danas, u petak, 15. travnja 2016. na Zavodu za oralnu medicinu Stomatološkog fakulteta, Gundulićeva 5.

 

U koliko sati?

Od 9 do 12 sati. U navedenom vremenu građani mogu bez uputnice i bez najave ostvariti besplatan specijalistički pregled usne šupljine.

 

Tko još?

U akciju će se od ove godine uključiti i Stomatološka poliklinika Zagreb. Besplatni pregledi usne šupljine također će se održavati danas, 15. travnja od 9 do 12 sati u Stomatološkoj poliklinici Zagreb, Perkovčeva 3, 3. kat, odjel za bolesti usta, zuba i parodonta.

 

Cilj akcije je podignuti svijest građanstva o ovoj bolesti i naglasiti važnost provođenja redovitih pregleda u svrhu što ranijeg otkrivanja bolesti.

 

Inače, karcinom usne šupljine jedan je od karcinoma s najnepovoljnijom prognozom. Značaj za hrvatsko stanovništvo je velik, s obzirom na oko 450 novih slučajeva karcinoma usne šupljine godišnje, uz godišnju smrtnost od 350 osoba, a što je više od zbroja slučajeva smrti od menalnoma i vrata maternice.

 

Prognoza bolesti može se značajno popraviti ranim otkrivanjem. Postupak ranog otkrivanja vrlo je jednostavan, a sastoji se od pregleda oralne sluznice koji se provodi u sklopu rutinske stomatološke kontrole.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo