Jušna dijeta pruža organizmu priliku da se očisti i omogućava smanjenje nadutosti.
 Getty Images/iStockphoto
imamo i jelovnik

Jeste li isprobali souping? U samo tri dana skida višak kila zaostalih od blagdana, a slavni ga obožavaju

Ako još niste, isprobajte trodnevni 'jušni detoks' kako biste očistili organizam, riješili se nadutosti i tih nekoliko kilograma viška.

Juhice uvijek asociraju na nešto okrepljujuće i zdravo: od malih nogu kad smo slušali 'moraš pojesti malo juhice' do raznoraznih bolesnih stanja kad smo si ih sami kuhali da ojačamo ili su nas opet drugi nagovarali na barem nekoliko žlica. Juha će nas zagrijati, stvoriti ugodan osjećaj sitosti bez prevelikog opterećenja u želucu, okrijepiti, hidrirati, opskrbiti hranjivim tvarima...

Toliko je blagotvorna za zdravlje da je postala gotovo neizostavan dio svakog jelovnika. No, juha može pomoći i u postizanju vitke linije. Čak su i istraživanja pokazala da redovito konzumiranje juhe na početku obroka u želucu stvara osjećaj ispunjenosti te pomaže da se u drugom dijelu obroka unese manji broj kalorija. Primjerice, jedno je istraživanje pokazalo da su osobe koje su za užinu jele juhu izgubile 50 posto više kilograma od onih koji su jeli čips, krekere i sendviče.

Takav učinak juhe na mršavljenje doveo je do nastanka novog trenda - čišćenja ili detoksifikacije juhom. Takozvani souping je bio jedan od 10 najpopularnijih trendova u prehrani 2018., no i dalje je vrlo omiljen, između ostalog i među celebrityjima. Čak je u velikoj mjeri zamijenio i nekoć vrlo popularni juicing kao njegova mnogo zdravija varijanta. Za razliku od juicinga, koji uništava vlakna iz voća i povrća, juha pomaže u reguliranju i stabiliziranju razine šećera u krvi, naročito kad obiluje povrćem bogatim vlaknima, zdravim masnoćama i proteinima iz ribe ili bijelog mesa.

Među nutricionistima ovakav oblik čišćenja nailazi na odobravanje te ga smatraju zdravim i ukusnim načinom da se organizam ponovo dovede u ravnotežu nakon perioda zimske teže hrane ili blagdanskih prejedanja.

- Jušna dijeta pruža organizmu priliku da se očisti i omogućava smanjenje nadutosti - kaže Robin Foroutan, nutricionistica i glasnogovornica Američke akademije za prehranu i dijetetiku.

- U juhama su prisutne cijele, a ne samljevene namirnice tako da su vlakna ostala neoštećena, a uz to su i lakše probavljiva jer su kuhana.


Primjer 3-dnevne 'jušne detoksikacije' za one koji žele pokušati


1. dan

- Doručak: Zelena gusta juha

Ovo je dobar izbor da dan započnete s velikom zalihom vitamina. Pripremite kremastu juhu od avokada, tikvice, špinata, badema, rajčice, začinskog bilja i limunovog soka.

- Ručak: Lagana pileća juhica

Pileća juha nije samo odličan temeljac već može biti zasebno jelo. U lonac, osim piletine, dodajte što više povrća za veću hranjivost i bolji okus.

- Večera: Juha s cjelovitim žitaricama

Odaberite žitarice po svom ukusu (slanutak, ječam, zob...), a juhu potom obogatite povrćem i mesom (pilećim ili purećim). Ovakav će vas obrok zasititi, ali neće opteretiti želudac prije noćnog počinka.


2. dan

- Doručak: Juha od brokule i šparoge s kokosovim mlijekom

Ovo je još jedna gusta, kremasta juha nalik na smoothie. Brokula i šparoga će je ispuniti vitaminima i nutrijentima, a kokosovo mlijeko će joj dati kremastu teksturu i blago slatkast okus. Ovu juhu možete zadržati kao zdrav i ukusan doručak i nakon što završite jušni detoks.

- Ručak: Lagana juha od kelja, gljiva, kvinoje i miso paste

Zahvaljujući miso pasti ova juha ima vrlo bogat okus, a naročito je dobar izbor ako imate probavnih problema jer vam za nju nisu potrebni uobičajeni dodaci kao što su luk i češnjak, koji mnogima teško padaju na želudac.

- Večera: Juha od gljiva

Bademovo mlijeko u kombinaciji s gljivama čini savršenu juhu za večernje sate: ukusna i zasitna, a istodobno bogata antioksidansima iz gljiva koji imaju protuupalno djelovanje i jačaju imunitet.


3. dan

- Doručak: Kukuruzna juha

Ova je juha jednako ukusna kad je topla i kad je ohlađena (primjerice u ljetnim mjesecima djeluje vrlo osvježavajuće), a kukuruz joj daje nježan slatkast okus.

- Ručak: Juha od sezonskog povrća i umeboshi paste

Umeboshi pasta (ili ocat) koji se radi od istoimene japanske šljive poznat je po tome što potiče probavu i izlučivanje toksina iz tijela. Recept prilagodite godišnjem dobu i ukusu te dodajte sezonsko povrće po vlastitom izboru.

- Večera: Chili juha od graha

Grah je odličan izvor proteina, a u kombinaciji s povrćem koje obiluje vitaminima i vlaknima te čili papričicom koja pruža osjećaj topline ovu juhu će učiniti savršenim izborom za zimske večeri.

Linker
03. travanj 2024 23:31