Bolje se suočiti s istinom kakva god ona bila, nego sumnjati.
 Getty Images/iStockphoto
Anonimno i besplatno

Jednostavno doznajte koristi li vaše dijete droge i druga opojna sredstva

Roditelji koji u svojim domovima pronađu sumnjive tvari mogu ih dostaviti u NZZJZ "Dr. Andrija Štampar", koji će ih potom analizirati te povratno upozoriti na eventualnu zlouporabu zabranjenih sredstava.

Ovisnost o drogama predstavlja jedan od najvećih javnozdravstvenih, ali i društvenih problema kojemu su najpodložnije mlade osobe, posebice adolescenti.

S obzirom na to da su roditelji i članovi obitelji prve osobe koje primijete simptome zlouporabe opijata, Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", u suradnji s Gradom Zagrebom i Uredom za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH, pokrenuo je 2017. godine projekt protiv zlouporabe droga koji omogućuje anonimnu i besplatnu analizu opojnih sredstava.

Roditelji koji u svojim domovima pronađu sumnjive tvari mogu ih anonimno dostaviti u Nastavni zavod za javno zdravstvo (NZZJZ) "Dr. Andrija Štampar", koji će ih potom analizirati te povratno upozoriti na eventualnu zlouporabu zabranjenih sredstava.

Ovo je projekt brze, besplatne i anonimne analize droge kojemu je cilj prevenirati i spriječiti zlouporabu zabranjenih opojnih sredstava.


Važno je reagirati na vrijeme

Pravovremena saznanja o zlouporabi droga, posebice među adolescentima, omogućavaju da se ovom problemu pristupi u najranijoj fazi, kako u smislu otkrivanja novih korisnika, tako i smanjenju broja postojećih.

Uzorke je moguće donijeti na analizu ponedjeljkom, srijedom i petkom od 10 do 12 sati na Prijemnom šalteru Odjela za zdravstvenu ispravnost i kvalitetu voda, II. zgrada, I. kat, Mirogojska 16.

Shutterstock/Press
Testiranje vas ništa ne košta.

Što ako je rezultat pozitivan?

U slučaju pozitivnog rezultata roditelji se mogu obratiti Službi za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti/Odjel za prevenciju ovisnosti Zavoda telefonom na broj 01 38 30 066.

Više informacija možete pronaći na službenim stranicama NZZJZ "Dr. Andrija Štampar".

Linker
16. travanj 2024 21:23