spušteni kapak

Jedna vjeđa vam je veća od druge? Ovo su šest mogućih razloga za to

Ptoza se može pojaviti kod odraslih i kod djece. Operacija je obično najbolje rješenje za tretiranje ovog stanja.

 

Ptoza se odnosi na spuštenost jednog ili oba očna kapka. Ta spuštenost može biti jedva vidljiva ili se vjeđa može spustiti i skroz preko zjenice.

Ptoza se može pojaviti i kod odraslih kao i kod djece. Operacija je obično najbolje rješenje za tretiranje ovog stanja. Donosimo nekoliko najčešćih uzroka ptoze.

 

Rođeni ste s njom

To se zove kongenitalna ptoza i, srećom, to je problem koji se može riješiti. Zapravo, treba ga odmah tretirati jer kongenitalna ptoza može dovesti do ambliopije (lijenog oka), astigmatizma (zamagljenog vida) i strabizma.

 

Oštećeni živci

Oštećenja živaca uslijed ozljede kapaka ili zbog stanja koji utječe na mozak i živčani sustav može također uzrokovati spuštene ili spušteni kapak. Jedan od takvih stanja je Hornerov sindrom. To je rijedak sindrom koji se događa kad nešto (moždani ili tumor) ošteti živac koji kontrolira jedan od mišića povezanih s pokretom kapaka. Ptoza povezana s ovim sindromom obično nestaje kada se temeljni problem počne liječiti.

Oštećenje živaca koje je nastupilo zbog dugotrajnog nekontroliranog dijabetesa i visokog krvnog tlaka također može dovesti do ptoze.

 

Problemi s mišićima

Pokreti kapaka kontroliraju prvenstveno tri mišića od kojih je najvažniji mišić levator. Sve što utječe na te mišiće također može utjecati na funkcioniranje vaših kapaka. Ponekad anatomija ljudskog lica uzrokuje probleme s mišićima levatorima. Tumor oka, neurološke bolesti ili ostale bolesti poput dijabetesa mogu uzrokovati spuštanje vjeđa.

 

Starite

Ne možemo ovo nikako uljepšati, ali opuštajući kapci još su jedna neizbježna posljedica starenja. Ponekad se višak kože na kapku može objesiti preko kapaka i blokirati vid. U većini slučajeva, problem je kozmetički i ako vam jako smeta obratite se oftalmologu i raspitajte se o mogućoj korekciji.

 

Miastenija gravis

Ova rijetka autoimuna bolest utječe na način na koji komuniciraju mišići i živci, što dovodi do slabosti mišića. Najčešći simptomi su ptoza očnog kapka, dvoslike i mišićna slabost. Često dolazi do otežanog govora i gutanja.

 

Rak

Karcinom može utjecati na mišiće koji podižu i spuštaju kapke. Ptoza također može biti simptom raka dojke ili raka pluća. No to je vrlo rijetko.

Obratite se oftalmologu ako primijetite da se nešto događa s vašim kapcima, pogotovo ako se brzo razvija tijekom nekoliko dana ili sati i popraćeno je drugim simptomima kao što su slabost u rukama, nogama, teška glavobolja, dupla slika…

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo