Za sve je "kriva" fitinska kiselina.
 Getty Images/iStockphoto
Sto posto preskačete

Jedete oraščiće baš onako kako ste ih kupili? Kako krivo! Ovaj korak je ključan, a nije prženje

Ovaj postupak prije konzumacije orašastih plodova i grahorica savjetuje se kako bismo ih ovih namirnica "izvukli" njihov maksimum u obliku željeza, cinka, kalcija i magnezija.

Čak i ako ste mislili da o blagodatima orašastih plodova znate sve, o njihovoj pripremi vjerojatno ne vodite računa. Dapače, možda vam i sama riječ "priprema" u ovome kontekstu zvuči suvišno, s obzirom na to da ih grickate upravo onako kako ste ih kupili u trgovini. (Niste jedini.)

No postoji jedan korak koji bi mogao biti ključan u kasnijoj apsorpciji nutrijenata koje oraščići nude.

I ne, ne radi se o njihovom prženju, iako je i to proces zbog kojeg miriše cijela kuća, a i okus orašćića je bolji. Riječ je, a ovdje će se neki i razočarati, o - namakanju.


Zašto je to potrebno?

"Namakanjem sirovih oraščića, žitarica i grahorica (uključujući leću, grašak i grah) minerali poput željeza, cinka, kalcija i magnezija postaju dostupniji našemu tijelu i ono ih lakše apsorbira", objašnjava za Vegetarian Times nutricionist Dawn Jackson Blatner.

"Na ovaj se način može poboljšati i apsorpcija proteina, što je naročito važno za vegane kojima su ove namirnice prvi izvor", dodaje ovaj nutricionist.

Namakanje pomaže i da se ukloni fitinska kiselina koja "zaključava" nutrijente u namirnici. No potrebno je znati kako pravilno obaviti proces.

Soaked almonds and cashews in large glass in domestic kitchen. They are used to prepaire raw vegan cheese and other raw recepies.
Getty Images/iStockphoto
Ostavite ih da se namaču preko noći na sobnoj temperaturi.

ZAPRAVO JE VRLO JEDNOSTAVNO

PRVI KORAK

  • U staklenu posudu stavite oraščiće, žitarice ili grahorice s toplom vodom, u omjeru 1:3.
  • Prekrijte zdjelu kuhinjskom krpom i ostavite preko noći na sobnoj temperaturi.

SAVJET VIŠE! Neki orašasti plodovi poput makadamije ili indijskih orščića nemaju veliku količinu fitinske kiseline, pa ih možete namakati i samo nekoliko sati.


DRUGI KORAK

Ocijedite žitarice ili grahorice, a zatim ih kuhajte u duplo manje vode nego što to inače radite budući da su već upile dovoljnu količinu vode.

Ocijedite sirove oraščiće, osušite ih i stavite u hladnjak.

SAVJET VIŠE! Potrudite se konzumirati ih u roku od tri dana, prije nego što ih "uhvati" plijesan. I nakon ovog procesa možete ih i pržiti ako ste na to navikli, ili ako vam smeta blaži okus "ispran" vodom.


IZVOR: Vegetarian Times; Slobodna Dalmacija

Linker
25. travanj 2024 08:04