Treba dobro paziti i na kvalitetu maskare...
 Getty Images/iStockphoto
Na što treba paziti

Je li zdravo nositi maskaru svaki dan i što sve riskiramo ako je noću ne skidamo?

Pri korištenju kozmetičkih preparata za oči treba jako dobro pripaziti na rokove.

Neizostavni dio svake ženske kozmetičke torbice zasigurno je maskara. I većina je nosi svaki dan. Upravo zato se i nameće vrlo jednostavno pitanje Je li zdravo nositi maskaru svaki dan?


Suhoća i upala

Pri korištenju kozmetičkih preparata za oči treba jako dobro pripaziti na rokove. Na samim preparatima i njihovoj ambalaži mogu se namnožiti opasne gljivice i bakterije koje mogu prouzročiti razne očne infekcije.

Disfunkcija Meibomove žlijezde (MGD), inače poznata kao suhe oči, glavni je problem kada je riječ o štetnom djelovanju šminke na oči. Maskara može začepiti pore i dovesti do manje proizvodnje ulja, a pogotovo ako je navečer ne skinete.

To ne samo da dovodi do suhoće, već može doći i do upale vjeđa, kažu stručnjaci.


Ako je nosite svaki dan slijedite ove savjete:

  1. Nemojte nikad ići spavati s maskarom. Ne samo da riskirate ispadanje trepavica, već povećavate rizik od iritacija i upala. Također, skorena dlačica za vrijeme spavanja može čak izgrebati rožnicu. Simptomi uključuju osjećaj stalne nadraženosti, kao da vam je pijesak u očima.
  2. Potrebno ju je mijenjati svaka tri mjeseca.
  3. Maskaru nikad ne posuđujte.
  4. Nemojte četkicu 'pumpati' u tubi - tako ćete samo uvući više bakterija.
  5. Pazite na kvalitetu. Crvene oči, peckanje, bol, suzenje - sve su to znakovi upale zbog kontakta s lošom kvalitetom maskare.

Linker
16. travanj 2024 03:56