Nije nemoguće

Je li vaš partner opasan za vaše zdravlje?

Razlike u vježbačkim i prehrambenim navikama mogu biti velika prepreka u vezi: jeste li partneru za ljubav spremni u cik zore joggirati ili umjesto odreska grickati celer?

 

Postavljene ciljeve poput "ustajat ću ranije i ići trčati", "odlazit ću poslije posla u teretanu" ili "hranit ću se zdravije" ponekad je vrlo teško ostvariti. Još kad nas osoba do koje nam je stalo u tome ne podupire, sve postaje još mnogo teže. Ali, zar bismo trebali ostaviti partnera samo zato što on ili ona ne dijele, primjerice, našu opsjednutost jogom? Kada su različite zdravstvene navike pomirljive, a kada upućuju na mnogo dublji problem?

 

Različiti životni stilovi

Romantični par vježba zajedno, oboje su odani vezi i svom planu vježbanja, a odnos im je čvršći nego kod onih čija se rutina ne poklapa. Možda zvuči kao znanstvena fantastika, no činjenica je, kažu znanstvenici, da dijeljenje ljubavi za vježbanjem može zbližiti partnere, čak i pojačati ženin libido.

Ali ljubavni partner nije uvijek najbolji suradnik kad trebate raditi na tome da budete zdravi i fit.

Jedno je istraživanje među korisnicima teretana u Bostonu i Washingtonu pokazalo kako gotovo polovica partnera vježbača smatra da su ti odlasci u teretanu nepotrebni. Također se pokazalo da je nedostatak partnerove podrške bio velika prepreka za pridržavanje plana vježbanja.

Vježbače bi pokolebalo kad bi im partner, primjerice, rekao: "Sad ideš u teretanu?! Pa nisam te vidio cijeli dan!" Nažalost, svaka situacija koja miješa zdrave navike i ljubavni život lako se može zakomplicirati.

 

Suptilne poruke

Znači, odabranik ne dijeli vaš entuzijazam za zumbu, tenis i jedenje celera. Je li to razlog za prekid?

"Različiti životni stilovi ili vježbačke navike nisu važni ako ste snažno emocionalno povezani s partnerom" smatra dr. Jamie Turndorf, američka terapeutkinja za ljubavne parove. Prema njezinu mišljenju, sukobi oko različitih zdravstvenih navika ukazuju da nešto drugo ne funkcionira u vezi.

Foto: iStock

Ako vas ljuti što je vaš partner previše svjestan važnosti zdravog življenja, to zapravo može značiti da mislite: "Ne osjećam se dovoljno važnom za tebe" ili "Brinem se da ćeš me ostaviti".

S druge strane, ponekad partner koji obraća više pažnje na zdravlje i vježbanje može okrivljavati drugog zato što u brzini zna pojesti pomfrit ili zato što preskače vježbanje. Prema dr. Turndorf, pritužbe poput: "Zašto ne vježbaš malo više?" ili "Zar ne možeš pojesti nešto zdravije?" mogu biti suptilan način da kažete: "Nisam zadovoljan time kakva/kakav si". Bolno.

 

Strah iza šale

U nekim se slučajevima partner može šaliti sa zdravstvenim navikama drugoga zato što ga one zapravo plaše.

"Negativan stav prema partnerovim navikama u prehrani i vježbanju može biti strategija samozaštite" kaže profesor društvenih znanosti na sveučilištu u Minnesoti Bill Doherty. "Možda se rugamo partneru zbog njegovih predanih odlazaka u teretanu zato što se tako osjećamo manje loše jer mi nikad ne vježbamo."

 

Razgovarajmo zdravo

U svakoj je ljubavnoj vezi važno raspraviti o razlikama, pa tako i o razlikama u zdravstvenim navikama, kako bi se izbjegli mogući ozbiljniji sukobi. Važno je da možete sagledati što se doista događa kad sukobi oko fitnessa stanu na put zadovoljstvu u vezi.

 

• Ako vas ljuti što vaš partner ne može držati korak s vama u vježbanju i zdravoj prehrani, recite mu/joj da se zbog toga osjećate sputano. Smeta li vašem partneru što vi iskačete iz kreveta kako biste otišli na jutarnje trčanje, pokažite da imate razumijevanja i ponudite uho za slušanje - dok se istežete nakon trčanja. Dajte konstruktivan prijedlog: možda bi vam se partner htio pridružiti jednom tjedno na ranojutarnjoj tjelovježbi.

 

• Ako se zbog partnerovih zdravstvenih i vježbačkih navika i ciljeva osjećate loše, budite iskreni. Recite mu/joj da se osjećate isključeno ili zbunjeno: "Osjećam krivnju što ne idem u teretanu tako često kao ti".

Profesor Doherty upozorava da u takvom slučaju ponekad doista problem nije u vama, nego u drugoj strani. Ako vas partner stavlja u drugi plan zato što ne slijedite njegov/njezin vježbački raspored, on ima puno veći problem nego vi. Posjet terapeutu mogao bi pomoći.

 

• Ako vas partner pritišće da promijenite svoj zdravstveni stil, smireno mu objasnite na što možete i na što ne možete pristati (primjerice, večernje dizanje utega da, jutarnje trčanje ne). No, najvažnije je da vas to ne sprečava da uživate u svom životnom stilu, kaže Turndorf.

 

• Ako nijedna strana nema volje za pomak, pa čak ni za razgovor o razlikama u životnom stilu, možda je vrijeme za prekid. Ali, ako oboje partnera ima želju iskreno istražiti što leži ispod njihovih stavova o zdravlju i vježbanju, velika je vjerojatnost da će izgraditi još čvršću povezanost.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo