što trebamo znati

Je li sigurno naručiti hranu za doma i na što pritom trebamo paziti

Uz malo više opreza dostave se ne morate odreći

 

Od prvih dana kako se novi koronavirus pojavio savjetuju nas da ostanemo kod kuće i smanjimo na minimum svaki kontakt s drugim ljudima. Škole i vrtići se zatvaraju, ljudi rade od kuće, javni događaji se otkazuju, a ne preporučuju se ni odlasci u restorane pa nije čudo da se sve više ljudi pita je li i u kojoj mjeri sigurna dostava hrane, a i velik broj restorana se počinje orijentirati na takav oblik poslovanja.

Prema američkom Centru za prevenciju i kontrolu bolesti, vrlo je malo dokaza koji bi mogli potvrditi da se COVID-19, bolest koju uzrokuje novi koronavirus, može prenijeti putem hrane i pakiranja u kojima hrana dolazi, no apsolutnu sigurnost ipak nitko ne može jamčiti. Kako bilo, kad je riječ o dostavi hrane, najvećem su riziku izložene  osobe koje je dostavljaju  s obzirom na to da one moraju izlaziti, putovati i biti u interakciji s ljudima. U eri pandemije, kao što je ova koja nas je zadesila, uvijek postoje rizici, ali i načini kako se oni mogu smanjiti ili posve izbjeći.


Izbjegavanje kontakta je pravilo broj 1

Kako je osnovni način prenošenja virusa kapljičnim putem i kontaktom sa zaraženim osobama, najsigurnije je izbjeći svako kontakt s dostavljačem. Kad naručujete hranu možete zamoliti takozvanu beskontaktnu dostavu, odnosno da vam se hrana ostavi pred vratima.


Bacite ambalažu

Američki Centar za prevenciju i kontrolu bolesti upozorava da postoji rizik da se virus prenese dodirom površine na kojoj se on nalazi te savjetuje da je najsigurnije što prije baciti ambalažu u kojoj je hrana dostavljena te odmah potom temeljito oprati ruke. Preporučuje se i korištenje vlastitog pribora za jelo, a ne onog plastičnog koji je eventualno dostavljen s hranom. Naime, neki su eksperimenti pokazali  da virus može preživjeti na kartonu do 24 sata te na plastici do 3 dana pa je najbolje ne iskušavati sreću nego sve takve predmete odmah baciti. Još jedan savjet je da dezinficirate stolove i radne površine u kuhinji na koje ste stavili hranu i na kojima ćete jesti i to prije i poslije jela. Neki ljudi zaboravljaju prati ruke prije jela, a to je sada pogreška koju si nitko ne bi smio dopustiti. Dakle, topla voda, sapun i 20 sekundi trljanja ruku prije jela su obvezni.


Može li se virus prenijeti hranom?

Većina informacija o COVID-19 dolazi iz istraživanja drugih sojeva koronavirusa, od kojih je najpoznatiji i najbolje istražen SARS. Iskustva s drugim sojevima, uključujući SARS, ukazuju na to da ljudi nisu bili zaraženi virusom putem hrane jer se on u njoj ne može razmnožavati.

Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, nema dokaza da se COVID-19 može prenijeti putem hrane, no kažu da je dokazano da termalna obrada u trajanju od najmanje 30 minuta na 60 stupnjeva Celzijusa učinkovito uništava SARS pa se pretpostavlja da se kuhanjem uništava i COVID-19.


Nemojte zaboraviti na solidarnost

Uz ovakve mjere opreza, bilo bi zaista dobro barem povremeno nešto naručiti iz lokalnih restorana kako biste ih podržali i pomogli da u ovo vrijeme krize njihovi zaposlenici ne ostanu bez posla i primanja. I nemojte zaboraviti ostavljati napojnice dostavljačima.


Čuvajte sebe i druge te se priključite akciji #OSTAJEMDOMA



Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma

 


 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo