Anti-aging medicina

Je li ravnoteža hormona ključ zdravlja

Nova medicinska grana koja se brzo širi svijetom usmjerena je na sprečavanje preuranjenog starenja, produljenje i održavanje kvalitete života te prevenciju bolesti, u prvom redu uravnoteženjem hormona. A sve o njima zna dr. Sanja Toljan, koja se specijalizirala za hormonsko liječenje.

Naglo debljanje ili mršavljenje bez promjene prehrambenih navika, nesanica, glavobolja, nepravilni menstrualni ciklusi, umor, smanjena želja za seksom, ispadanje kose i depresija često mogu biti simptomi manjka ili viška hormona. A što ako se to ne očituje u medicinskim pretragama na koje nas najčešće šalju liječnici opće medicine? Pokažu li, primjerice, nalazi hormona štitnjače da je TSH u redu, liječnik će reći da ste zdravi, a zapravo cijelo vaše tijelo može patiti od hipotireoze.

Mnogi simptomi koje osjećamo često se ne vide u krvnim nalazima, rendgenskim slikama, nalazima magnetske rezonancije i ultrazvučnom snimanju. No ključ bi mogao biti u otkrivanju uzroka.

Naime, posljednjih dvadesetak godina ubrzano se razvija nova medicinska grana koja je usmjerena na otkrivanje uzroka poremećaja i njihovo balansiranje. Naziva se, sretno ili nesretno, anti-aging medicina, što je inače uvriježen sinonim za izglađivanje bora na licu, no anti-aging je zapravo usmjeren na sprečavanje preuranjenog starenja, produljenje i održavanje kvalitete života te prevenciju bolesti - u prvom redu uravnoteženjem hormona. Konkretno to je preventivna medicina koja pomaže održati žlijezde u dobrom stanju kako bi zadržale maksimalno kvalitetnu proizvodnju hormona.

 

Glasnici među stanicama

Kad su hormoni u ravnoteži, osjećamo se vitalno i zdravo, a njihovo dovođenje u balans poštedjet će nas kardiovaskularnih bolesti, šećerne bolesti, metaboličkog sindroma, bolesti štitnjače i jetre, neraspoloženja, lošeg seksualnog života... stanja koja danas pogađaju cijelo čovječanstvo.

Treba razgraničiti pojam bioidentični hormon i hormonsko liječenje. Primjerice, progesteron je lijek koji se često pogrešno naziva hormon.

- Život bez hormona je nemoguć, oni su glasnici među stanicama, određuju aktivnost, metabolizam, rast, izgled, osjećaje... Ukratko, hormoni se ogledaju na fizičkoj razini, ali i na duhovnoj strani ljudskog bića. Ako uravnoteženje hormona uzmemo kao našu vodilju, ono će zaista dovesti do homeostaze u organizmu koja će rezultirati ne samo zdravljem nego i srećom, ali i bogatstvom, duhovnim i materijalnim. Razumijevajući hormone, razumijemo funkcioniranje i potrebe ne samo tijela nego i ljudskog bića općenito i na najprirodniji mogući način funkcije dovodimo u red. Izgleda lako u teoriji, u praksi je potrebna samo odluka i ništa više - naglašava dr. Sanja Toljan, specijalistica za hormonsko nadomjesno liječenje, koja se specijalizirala kod svjetski priznatih stručnjaka u Europi i SAD-u.

 

'Čudesna moć hormona'

Upravo je objavljena njezina nova knjiga "Čudesna moć hormona", u kojoj opisuje kako rješavanje hormonske neravnoteže rezultira gubitkom viška kilograma, nestajanjem akni i gubitka kose, ojačanim libidom, zaštitom zdravlja srca, prevencijom degenerativnih bolesti, boljim pamćenjem, osnaženim kostima i mišićima, uklanjanjem kroničnog umora i nesanice te vitalnijim i zdravijim izgledom.

Snimio: Tomislav Kristo/EPH

- Hormoni rastu i opadaju u raznim fazama života, većina hormona koji izgrađuju tijelo dominiraju u mladosti, a kasnije, kako starimo, razina hormona izgradnje opada, a razina hormona razgradnje raste. Prirodno je da bi svatko želio produljiti svoju fazu održavanja, a pravilnim stilom života, uz adekvatnu prehranu i poznavanje osnova osobne regeneracije, uz pomoć hormona, na taj proces možemo itekako utjecati - kaže dr. Toljan.

Hormoni se balansiraju prirodnim metodama, uzimanjem dodataka prehrani i uzimanjem hormona.

- Počinjemo uvijek pravilnom relaksacijom, disanjem, zdravim i redovitim obrocima, higijenom spavanja, slijede dodaci prehrani, koji također trebaju biti prirodnog porijekla, i na kraju, ako poremećaj ne možemo zaustaviti, dodajemo i hormonsku terapiju. Hormone treba početi uzimati kada postoje jaki simptomi njihova nedostatka koji ugrožavaju životnu radost i svakodnevno funkcioniranje - kaže dr. Toljan.

Hormoni su tvari u našem organizmu, svojevrsni glasnici koji prenose poruke između stanica, kruže krvlju i dolaze u dodir sa svim stanicama, a zaslužni su za regulaciju raznih metaboličkih procesa poput metabolizma, rasta i razvoja, ali i raspoloženja. No iako će endokrinologija liječiti velike poremećaje kao što su patološki manjak ili višak hormona, najčešće se neće baviti samom hormonskom neravnotežom i njezinim uzrocima.

Foto: iStock

 

Savjet liječnika nužan

- Jedan je od problema hormonske terapije to što ljudi odlučuju preuzeti stvar u svoje ruke i kupuju preparate koji uopće nisu bezazleni, jer rijetko kada mogu o tome razgovarati sa svojim liječnikom. Uzimanjem nepravilnih doza možete napraviti hormonsku neravnotežu, zato hormone nikada nemojte kupovati u slobodnoj prodaji prije nego što se posavjetujete s liječnikom koji to izučava i razumije.

Danas u Europi postoji čak i specijalizacija iz hormonske terapije od šest semestara u medicinskoj školi dr. Thierryja Hertoghea.

Bioidentični hormoni su hormoni koji imaju jednaku kemijsku formulu kao i naši tjelesni, koriste se u liječenju i balansiranju, svi su registrirani u Hrvatskoj i mogu se dobiti na recept. No, ono što ne ide na uputnicu jest cjelovit pristup hormonskom zdravlju, promatranje čovjeka kao komplicirane jedinke u kojoj hormoni djeluju međusobno, jedan na drugog. Da biste došli do liječenja, morate znati što liječite, nisu dovoljni samo registrirani lijekovi, potrebno je znanje liječnika da te lijekove pravilno upotrijebi i da pomogne baš vama, jedinstvenoj osobi koja ima svoje zahtjeve i ograničenja - ističe dr. Toljan. Ona sama je najveći promicatelj bioidentičnih hormona u Hrvatskoj.

 

Upoznajte svoje hormone

- Kada se bioidentični hormoni unose u organizam, pokazuju jednaku aktivnost i metaboliziraju se na jednak način kao i naši endogeni hormoni. U svakodnevnoj upotrebi postoje lijekovi koje nazivamo "hormonskim liječenjem", npr. progestogeni, koji ne samo da ne djeluju kao hormoni nego pokazuju mnogo opasnih nuspojava, primjerice povećanje rizika od moždanog i srčanog udara, tromboze i karcinoma dojke. Progestogeni su lijekovi koji se često nazivaju hormonima i dio su hormonske nadomjesne terapije u predmenopauzi i menopauzi te je važno razgraničiti pojam bioidentični hormon i hormonsko liječenje. Ponekad i medicinski profesionalci zamjenjuju bioidentični progesteron potpuno neprirodnim progestogenom - kaže dr. Toljan.

Sutra pročitajte savjete dr. Toljan o tome kako upoznati svoje hormone i kada uočiti da nešto s njima nije u redu.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo