podržimo

Je li ovaj Sat za planet Zemlju važniji nego ikad?

Earth Hour, najveća globalna volonterska akcija za očuvanje planeta, obilježava se 28. ožujka gašenjem svjetla u 20:30 sati

 

Globalna inicijativa Sat za planet Zemlju uz slogan „Okrenimo se prirodi“ ove je godine, čini se, značajnija nego ikada ranije. Uz klimatske promjene koje neupitno utječu kako na ljude tako i na biljni i životinjski svijet, planet i njegovi stanovnici suočavaju se s  pandemijom koronavirusa COVID -19, u situaciji gdje su zdravlje i životi mnogih ugroženi, uz ekonomsku krizu i mnoge druge izazove koji su pred nama.

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF, koja ovu inicijativu provodi od 2007. godine, poziva sve građanke i građane da se okupe virtualno i obilježe i ovaj Earth Hour, dajući svoj glas za očuvanje prirode i našeg planeta putem platforme 'Glas za naš planet'. Unatoč situaciji u kojoj se nalazimo, znatan broj gradova u Hrvatskoj potvrdio je svoje sudjelovanje u akciji gašenjem svjetala u središtima gradova.  


Potreba da se ujedinimo i zaštitimo naš planet veća je nego ikad

Greta Thunberg, klimatska i okolišna aktivistkinja, uključila se u ovu inicijativu rekavši da je za nju Sat za planet Zemlju svaki sat svakog dana. „Potreba da se ujedinimo i zaštitimo naš planet veća je nego ikad. Kako smo zamoljeni da se ne okupljamo s ciljem zaustavljanja širenja koronavirusa COVID-19, predlažem svima da se ujedinimo virtualno za ovaj Sat za planet Zemlju i obnovimo naš zavjet za planet te iskoristimo svoje glasove da potaknemo akcije putem interneta, sigurno i odgovorno. Predlažem vam da u 20:30 sati isključite svjetla u svojim domovima i iskoristite taj sat da zajedno sa svojim prijateljima on-line date svoj glas za naš planet. Moramo brinuti jedni za druge, ali i za planet koji dijelimo“, istaknula je Thunberg.

Sat za planet Zemlju poznat je po simboličnom činu gašenja svjetla u 20:30 sati. WWF poziva sve građane da sudjeluju u akciji. „U potpunosti razumijemo ako se ne osjećate ugodno provesti sat vremena u mraku. Ovog Sata za planet Zemlju, sasvim je u redu da se odmaknemo od mraka i simbolike“, ističe Petra Boić Petrač iz WWF Adrije. „Mnogi su izgubili posao zbog krize u kojoj se nalazimo, neki ne mogu boraviti u svojim stanovima zbog prirodnih nepogoda... Vaši susjedi možda ne mogu ni upaliti svjetlo. Stoga ovaj put za Earth Hour budimo solidarni! Probudite u sebi aktivne građane, dobre susjede, i pomozite ljudima koji vas okružuju dok istodobno pomažete planetu. Ako izlazite, provjerite možete li i susjedima obaviti kupnju, izvesti im psa, ili provesti neko vrijeme s njihovom djecom igrajući se putem interneta“, zaključuje.

 

WWF u ovim nesigurnim vremenima stoji uz sve građanke i građane Hrvatske. Pred nama su veliki izazovi, zdravstveni, ali i društveni i ekonomski. Iskoristimo ovu krizu da pokažemo solidarnost jedni prema drugima i zajedno gradimo bolje društvo, koje se temelji na razumijevaniju i uvažavanju drugih, zaštiti najranjivijih i zdravom okolišu.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo