Zdravo ili ludo

Je li mudro temperaturu skidati tek na 38,5°C?

Zanimljivo je da stručnjaci kažu kako sposobnost organizma da razvija visoke temperature često ukazuje na vitalnost i snažan organizam.

 

Povišena tjelesna temperatura, koja često prati prehlade, upale ili infekcije virusima i bakterijama, ne treba se nikad snižavati dok ne dosegne 38,5 Celzijevih stupnjeva.

Kako navode u njemačkom medicinskom časopisu Apotheken Umschau, povišena tjelesna temperatura prirodna je i zdrava reakcija našeg organizma na upale i infekcije te naša najsnažnija urođena zaštita od bakterija i virusa.

Sposobnost organizma da razvija visoke temperature često ukazuje na vitalnost i snažan organizam.

Treba razlikovati blago povišenu temperaturu, koja pogoduje ubrzanju metabolizma što pomaže u borbi protiv upala i infekcija. Virusi koji najčešće uzrokuju prehlade i ostale respiratorne infekcije napreduju pri normalnoj tjelesnoj temperaturi, dok izazivanjem stanja blago povišene tjelesne temperature organizam eliminira virus.

Naime, metabolički procesi se ubrzavaju, povećava se proizvodnja interferona koji sprečavaju razvoj virusa i količina željeza u plazmi se smanjuje, a to je bitno za sprečavanje rasta bakterija.

 

Visoka temperatura

Također se istodobno povećava djelovanje i pokretljivost bijelih krvnih stanica koje onda uništavaju mikrobe. Visoka temperatura, odnosno groznica koja se javlja pri temperaturi od 39,4 do 41,1 stupnja, snižava se lijekovima, oblozima i tuširanjem mlakom vodom. Liječničku pomoć treba zatražiti kad tjelesna temperatura dosegne 40 stupnjeva i ne spušta se bez lijekova ni nakon tri dana, a popraćena je osjećajem jake iscrpljenosti. Visoka temperatura može prouzročiti halucinacije, zbunjenost, razdražljivost i konvulzije.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo