Jeste li znali da postoji voće i povrće koje je još bolje za zdravlje očiju?
 Foto: iStock
5 mitova o zdravlju očiju

Je li mrkva doista najbolja hrana za oči?

Vid je naše peto osjetilo, za koje se najviše bojimo da ćemo ga izgubiti. Postoje neki mitovi o tome kako sačuvati oči, a evo i što je od toga istina.

MIT 1.: Vježbe za oči pomoći će odgoditi potrebu za naočalama

Činjenica: Vježbe za oči neće nam poboljšati vidi niti će nas zaštititi od nošenja naočala. Vid ovisi o mnogim faktorima - oštrini vida, refrakcijskoj sposobnosti oka, akomodaciji (sposobnost oka da na mrežnici stvara oštru sliku različito udaljenih predmeta), kod kojih vježbanje ne mora imati značajniji utjecaj.

MIT 2.: Cjelodnevni rad na kompjutoru jako je loš za oči

Činjenica: Rad na kompjutoru uglavnom ne šteti očima. Ipak, višesatno gledanje u ekran dovest će do osjećaja zamora očiju koji prati žarenje, peckanje, pijesak u očima, crvenilo, pojačano suzenje ili suhoća očiju, otežano izoštravanje slike. Osim toga, ljudi koji više sati dnevno rade na kompjutoru rjeđe trepću, što također pridonosi osjećaju suhog oka. Zato trepćite češće, svakih 20 minuta odmaknite se od ekrana i usmjerite pogled u daljinu. Koristite umjetne suze u obliku kapi za oči. Pazite i na svjetlo; postavite monitor tako da su prozori prostorije sa strane, a ne ispred ili iza monitora.

MIT 3.: Čitanje u polumraku naštetit će vidu

Činjenica: Polumrak ili slabije osvjetljenje neće oštetiti vid. Međutim, pridonijet će tome da se oči brže umaraju. U takvim situacijama dobro je koristiti svjetlo za čitanje koje obasjava upravo ono što čitate. To ne znači lampa iza vaših leđa, već primjerice svjetiljka na radnom stolu koja je usmjerena na knjigu, novine ili ono što već čitate.

Foto: iStock
Čitanje u polumraku, baš kao i cjelodnevno višesatno gledanje u ekran računala, neće naštetiti vidu, ali će umoriti oči.

MIT 4.: Mrkva je najbolja hrana za oči

Činjenica: Bogata vitaminom A, mrkva je zaista odlična namirnica koja pridonosi zdravlju očiju. No, svježe voće i tamnozeleno lisnato povrće, koje sadrži više antioksidansa poput vitamina C i E, još je bolje. Antioksidansi su važni u prevenciji katarakte i makularne degeneracije, no neće spriječiti pojavu kratkovidnosti ili dalekovidnosti.

MIT 5.: Dobro je ponekad skinuti naočale ili leće. Pauza od očnih pomagala pomoći će oku da se odmori

Činjenica: Ako su vam naočale ili leće potrebne da biste vidjeli udaljene predmete ili čitali, koristite ih. Nenošenje naočala ili leća dovest će do naprezanja i umaranja očiju, a ne do njihova opuštanja.

Linker
23. travanj 2024 12:02