Liječenje visoke temperature

Je li konvencionalna medicina zaista najbolje rješenje?

Možda će vam ovaj članak pomoći da promijenite pogled na jednu tako prirodnu situaciju kao što je pojava visoke temperature kod vašeg djeteta.

Piše: Iva Krnjak • homeopalm.hr


 

I sama sam mama i znam što znači kad dijete dobije visoku temperaturu. Ponekad mi se čini da je roditeljima djece koja se razbole lošije nego djeci samoj. Nitko ne želi da njegovo malo sunce bude bolesno. Roditelji žele da djeca budu sretna, bezbrižna i zdrava. A znaju i da kad se dijete razboli njih čekaju možda neprospavane noći, zabrinutost, panika, držanje njihovih mališana kao kap vode na dlanu, izostanak s posla, iz vrtića ili škole, posjet pedijatru i sve ostale čari koje prate takvu situaciju.

Najveći broj posjeta pedijatru događa se upravo zbog povišene ili visoke temperature. Možda će vam ovaj članak pomoći da promijenite pogled na jednu tako prirodnu situaciju kao što je pojava visoke temperature kod vašeg djeteta.

 

Što je visoka temperatura?

Visoka temperatura znak je da se u našem organizmu nešto događa. Ona je izraz našeg obrambenog mehanizma i prirodni odgovor našeg tijela na upalne procese. Visoka temperatura ima pozitivan učinak u borbi protiv infekcija. Čak i liječnici kažu da je visoka temperatura naš saveznik kad smo bolesni. Jedna od zadaća visoke temperature je da uništi bakterije i viruse osjetljive na visoku temperaturu.

Treba li zaista visoku temperaturu snižavati ako je ona mehanizam kojim se tijelo bori protiv virusa i bakterija?

Neke uobičajene preporuke kojih su se pedijatri nekoć držali u svakodnevnoj praksi, da iznad temperature 38,5 treba dati lijekove za snižavanje temperature, više se ne preporučuju. Današnje najvažnije mjerilo za snižavanje temperature je opće stanje djeteta. Ako dijete ima temperaturu 39 i dobrog je općeg stanja i raspoloženja, temperaturu NE TREBA DIRATI.

Homeopat sam i imam iskustva u tretiranju djece i njihovih akutnih tegoba poput prehlade, gripe, cistitisa, viroza, upala uha i raznih drugih bolesti koje mogu biti popraćene visokom temperaturom, upravo prirodnim načinom - homeopatijom. Roditelji obično dižu paniku jer "moje dijete ima visoku temperaturu, što sad?!"

Neki zbog straha odmah pribjegavaju snižavanju temperature paracetamolom ili čak antibioticima. Ovakav oblik snižavanja temperature je agresivan za tijelo naših mališana. Time sprječavamo tijelo djeteta da se samo izbori s virusima i bakterijama, a dovoljno je pametno da to može. Ako nastavimo potiskivati simptome bolesti na način da oni što prije nestanu, možemo očekivati da obrambeni mehanizam djeteta oslabi i više ne može ništa učiniti sljedeći put kad dođe do bolesti.

Ako je djetetov  obrambeni mehanizam oslabljen ili srušen, kako će se suočiti s nekom ozbiljnijom bolesti? Često se temperature ovako tretiraju, dok ne dođe do potpune nemogućnosti organizma da razvije visoku temperaturu, što zamijeni neki kronični problem.

Visokom temperaturom naš organizam sam sebe pokušava izliječiti. Zašto prekidati taj pokušaj? Većina visokih temperatura ionako nestane sama u roku od 5 dana ili manje.

 

Što roditelj može učiniti kad dođe do visoke temperature?

1. Ne paničariti - dijete će osjetiti vaš strah i brigu, a time mu ne pomažete!

2. Pratiti opće stanje djeteta i njegovo raspoloženje i ponašanje - je li nervozno, klonulo, pospano, ima li potrebu za maženjem ili je možda agresivno ?

3. Gledati djetetove potrebe - je li žedno, ima li apetita, što od averzija i želja za hranom izražava u tom stanju, želi li se utopliti ili razodijenuti?

4. Primijetiti kakav je izraz temperature - jesu li ruke i noge hladne, a glava vruća, jesu li oči staklaste, znoji li se ili je koža suha, ima li drhtavicu, crvenilo u obrazima ili nekom drugom dijelu tijela?

6. Opaziti popratne pojave - ima li povraćanje, proljev, osip, glavobolju?

7. Probati sagledati što je prethodilo temperaturi - je li dijete bilo na hladnom zraku, kiši ili prejakom suncu, možda mu rastu zubići, je li bilo izloženo nekakvom stresu (npr. odvajanje od majke i polazak u jaslice ili ga je netko ukorio)?

U svojoj homeopatskoj praksi primjećujem kako djeca koja su uzastopce za akutne tegobe tretirana homeopatijom a ne klasičnim lijekovima, razviju bolji imunitet i kasnije budu vrlo rijetko ili uopće bolesni. Zašto je to tako? Zato što je homeopatija prirodna metoda liječenja.

 

Homeopatski lijekovi nemaju štetne nuspojave, nisu agresivni, već su blagi ali učinkoviti. Organizmu djeteta kod pojave visoke temperature, daje se samo mali poticaj kojim se omogućuje obrambenom mehanizmu da napravi svoju zadaću jer to cijelo vrijeme i pokušava učiniti razvojem određenog seta simptoma.

 

Daje se homeopatski lijek koji odgovara simptomima čitavog organizma.

Spomenut ćemo samo neke od homeopatskih pripravaka koji se daju kod visoke temperature:

 

ACONITUM

Simptomi se pojave brzo i intenzivni su. Dijete dobije visoku temperaturu iznenada. Može biti uzrokovana hladnim vjetrom ili šokom. Pacijent je izrazito nemiran, može osjećati intenzivan strah. Prisutno je crvenilo lica, a može biti i da je jedan obraz crven a drugi blijed.

Ekstremiteti su topli tijekom povišene temperature. Dijete je žedno i želi hladna pića. Stanje se pogoršava na hladnom zraku, vjetru i noću (visoka temperatura se povisi noću), od dodira i pokreta.

 

BELLADONNA

Glavna karakteristika djeteta koje treba ovaj lijek za temperaturu je da je glava izrazito vruća, lice crveno, a ekstremiteti su hladni. Zjenice su raširene, a oči sjajne i staklaste. Dijete može postati agresivno, može nekoga ugristi. Visoku temperaturu može pratiti pulsirajuća glavobolja koja se pogoršava od najmanjeg pokreta. Glavobolja obično zahvaća desnu stranu.

Može se pojaviti crveni osip (npr. šarlah). Dijete često škrguće zubima u snu, a želi kiselo (npr. limunadu). Stanje se pogoršava od treskanja, pri pokretu, ležanju na bolnoj strani (npr. na desnoj kod glavobolje), od vrućine.

 

FERRUM PHOSPHORICUM

Može se dati se na početku razvoja bolesti, kad primijetite da se "nešto događa" s djetetom, ali jasni simptomi se još nisu pojavili. Ovaj lijek dobar je u prvoj fazi svih upalnih stanja. Temperatura se kod djeteta pojavljuje postepeno. Vrlo je važan lijek kod glavobolje kod djece, a koja je bolje od hladnih obloga.

 

PULSATILLA

Dijete kojemu treba ovaj lijek, a ima visoku temperaturu, je dijete koje se želi maziti, želi svu pažnju  za sebe, plačljivo je, mijenja raspoloženja. Kod visoke temperature želi svježi zrak i od toga mu je bolje. Dijete želi da otvorite prozor jer ne želi biti u zagušljivom. Kod visoke temperature nije žedno i vruće mu je, otkriva noge u krevetu, pogoršava mu se od vrućine. Kod prehlada može imati gusti, žuto-zeleni sekret iz nosa. Ima averziju prema masnoj hrani.

 

CHAMOMILLA

Indicirana jekod djeteta čija je visoka temperatura uzrokovana izbijanjem zubića. Dijete je preosjetljivo na bol, može vrištati od bolova. Stanje prati izrazito velika živčanost i iritabilnost, odbijaju stvari koje im se pruže, bace ih u ljutnji. Temperatura može nastupiti nakon ljutnje ili ujutro. U temperaturi je jedan obraz crven i vruć a drugi blijed i hladan.

Dijete prilikom temperature kod izbijanja zubiju može imati proljev žuto-zelene boje. Dijete želi biti nošeno cijelo vrijeme, to mu poboljšava stanje.

 

Djeca kad dobiju homeopatski lijek vrlo brzo se mogu vratiti svom uobičajenom bezbrižnom djetinjstvu. Moja kći u četiri godine nema ni jedan izostanak iz škole. Možda mi zbog toga malo zamjera, ali preživjet ću.

 

Svi se kao roditelji susrećemo s dječjim boljkama i bolestima i naša je odgovornost kako ćemo tretirati naše mališane. Prirodni način je uvijek najbolji način jer se tako jača djetetov organizam da bude otporniji i da se uspješno nosi s budućim izazovima, a mi kao roditelji našoj djeci u tome trebamo dati svoju podršku!

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo