Provedite eksperiment, pišite što jedete i pijete i kad se pojavljuje migrena. Možda pronađete "uljeza".
 Getty Images/iStockphoto
OKIDAČI MIGRENE

Je li doista moguće da nas boli glava od čokolade ili pizze?!

Više od 20 posto migrena uzrokuju određene namirnice, ali postoje i one koje smanjuju bol.

Kod nekih ljudi neke namirnice mogu uzrokovati glavobolju. Primjerice, poznato je da zreli sir i crno vino mogu potaknuti glavobolju zbog tiramina, koji kod osjetljivih na njega može promijeniti moždane funkcije i potaknuti bol. Smatra se da je više od 20 posto migrena uzrokovano nepodnošenjem hrane ili alergijama na hranu.


ŠTO SVE UTJEČE

Nije važna samo vrsta namirnice nego i količina, vrijeme kada se jede, temperatura namirnice ili jela, hipoglikemija...

Na primjer, vrijeme između obroka ne bi trebalo biti dulje od šest sati; dakle ne biste trebali preskakati doručak jer vas može početi boljeti glava (tenzijska glavobolja). Ako niste jeli, a tresu vam se ruke, osjećate slabost i pad koncentracije, snižena je razina glukoze u krvi, što također može potaknuti glavobolju.

Hrana koju jedete trebala bi biti sobne temperature ili malo toplija, jer ako se sluznica usne šupljine naglo zagrije ili ohladi, može se javiti kratkotrajna glavobolja ("sladoledna glavobolja").

Akademkinja Vida Demarin i suradnice s Klinike za neurologiju KBC-a Sestre milosrdnice napisale su knjigu "Pobijedimo migrenu i druge glavobolje" u kojoj, između ostalog, objašnjavaju kakva je veza hrane i glavobolja.


TKO JE KRIV

Migrenu zbog hrane potiču kemijski spojevi amini koji uzrokuju suženje krvnih žila, a time i glavobolju. Mnogo je različitih amina - tiramina ima u sirevima, jogurtu, kiselom mlijeku, crnom vinu, jetricama, suhomesnatim proizvodima... Feniletilamina ima u tamnoj čokoladi, histamina u tuni i lososu, kiselom zelju. Sinefrina ima u agrumima, dopamina u kikirikiju, grahu, soji, a triptamina u rajčicama i ananasu. Nitrati i nitriti u organizmu se prerađuju u pokretača glavobolje - nitrozamin, a ima ga u celeru, cikli, špinatu, radiču i zelenoj salati. Konzervans mononatrij glutaminat izaziva glavobolju praćenu znojenjem i pritiskom u prsima Pazite što i kako jedete i pijete. Vodite dnevnik o glavoboljama i prehrani, a pomažu i B-vitamini. Vitamin B2 ili riboflavin vrlo učinkovito smanjuje učestalost glavobolja.

Top view of white kitchen table with delicious seasoned meat, glass of wine, bread, cucumber and onion
Getty Images/iStockphoto
Baš kao što postoje namirnice koje bi trebalo izbjegavati, postoje i one koje biste trebali češće jesti. Jedna od njih je i crvno meso.

PREHRAMBENI POKRETAČI MIGRENE

● crno vino i pivo

● zreli sirevi i sirevi s plemenitom plijesni (roquefort, grojer, gorgonzola, brie, camembert, ementaler)

● čokolada

● kava

● čaj

● fermentirane namirnice i one koje sadrže ocat

● dizana tijesta i kruh

● marinirane namirnice

● masna hrana

● divljač

● školjke

● suhomesnati proizvodi

● pizza

● iznutrice

● agrumi (limun, grejp, naranča)

● banane

● šljive

● ananas

● avokado

● grožđice

● lješnjaci i kikiriki

● luk

● špinat

● jogurt

● hrana koja sadrži konzervans


Hrana koja ublažava migrene: zeljasto povrće ● sjemenke i orašasti plodovi ● cjelovite žitarice ● crveno meso ● cvjetača ● lubenica ● jaja


Izvor: Pobijedimo migrenu i druge glavobolje, V. Demarin i suradnice; naklada Zadro


Linker
01. travanj 2024 22:40