Kod nekih ljudi neke namirnice mogu uzrokovati glavobolju. Primjerice, poznato je da zreli sir i crno vino mogu potaknuti glavobolju zbog tiramina, koji kod osjetljivih na njega može promijeniti moždane funkcije i potaknuti bol. Smatra se da je više od 20 posto migrena uzrokovano nepodnošenjem hrane ili alergijama na hranu.
ŠTO SVE UTJEČE
Nije važna samo vrsta namirnice nego i količina, vrijeme kada se jede, temperatura namirnice ili jela, hipoglikemija...
Na primjer, vrijeme između obroka ne bi trebalo biti dulje od šest sati; dakle ne biste trebali preskakati doručak jer vas može početi boljeti glava (tenzijska glavobolja). Ako niste jeli, a tresu vam se ruke, osjećate slabost i pad koncentracije, snižena je razina glukoze u krvi, što također može potaknuti glavobolju.
Akademkinja Vida Demarin i suradnice s Klinike za neurologiju KBC-a Sestre milosrdnice napisale su knjigu "Pobijedimo migrenu i druge glavobolje" u kojoj, između ostalog, objašnjavaju kakva je veza hrane i glavobolja.
TKO JE KRIV
Migrenu zbog hrane potiču kemijski spojevi amini koji uzrokuju suženje krvnih žila, a time i glavobolju. Mnogo je različitih amina - tiramina ima u sirevima, jogurtu, kiselom mlijeku, crnom vinu, jetricama, suhomesnatim proizvodima... Feniletilamina ima u tamnoj čokoladi, histamina u tuni i lososu, kiselom zelju. Sinefrina ima u agrumima, dopamina u kikirikiju, grahu, soji, a triptamina u rajčicama i ananasu. Nitrati i nitriti u organizmu se prerađuju u pokretača glavobolje - nitrozamin, a ima ga u celeru, cikli, špinatu, radiču i zelenoj salati. Konzervans mononatrij glutaminat izaziva glavobolju praćenu znojenjem i pritiskom u prsima Pazite što i kako jedete i pijete. Vodite dnevnik o glavoboljama i prehrani, a pomažu i B-vitamini. Vitamin B2 ili riboflavin vrlo učinkovito smanjuje učestalost glavobolja.
PREHRAMBENI POKRETAČI MIGRENE
● crno vino i pivo
● zreli sirevi i sirevi s plemenitom plijesni (roquefort, grojer, gorgonzola, brie, camembert, ementaler)
● čokolada
● kava
● čaj
● fermentirane namirnice i one koje sadrže ocat
● dizana tijesta i kruh
● marinirane namirnice
● masna hrana
● divljač
● školjke
● suhomesnati proizvodi
● pizza
● iznutrice
● agrumi (limun, grejp, naranča)
● banane
● šljive
● ananas
● avokado
● grožđice
● lješnjaci i kikiriki
● luk
● špinat
● jogurt
● hrana koja sadrži konzervans
Izvor: Pobijedimo migrenu i druge glavobolje, V. Demarin i suradnice; naklada Zadro