Dobro je znati

Jaja nikad ne bismo trebali čuvati na vratima hladnjaka i u blizini ovih namirnica

Većina ljudi jaja čuva na vratima hladnjaka, jer u njima postoji polica s posebnim odjeljcima, tako da se to čini prilično logičnim. No, je li...

Stručnjaci u području prehrane i zdravlja ističu kako većina ljudi radi grešku kad čuva namirnicu kao što su jaja na vratima hladnjaka. To uopće nije mudro jer, naglašavaju, vrata hladnjaka su mjesto gdje se događaju najveće promjene temperature. Upravo zbog toga ovaj dio hladnjaka nije dobro mjesto za najosjetljivije namirnice, a jaja su svakako jedan od njih. Vrata su, naime, najtopliji dio hladnjaka i na njima se najbrže pokvare.

Također, podložna su naglim promjenama temperature zbog otvaranja i zatvaranja, što nije korisno za jaja.

 

Stoga, osobito u toplijim danima, da bi ostala svježa za konzumaciju što dulje, najbolje je da ih u originalnoj ambalaži čuvate na polici hladnjaka. Također, uputno je držati ih podalje od hrane koja ima jake mirise jer ih jaja, bez obzira na to što imaju koru, brzo i intenzivno upijaju. To su, primjerice, jaki  sirevi, češnjak, luk, kiselo zelje, domaće kobasice, riba i sl.


Koliko ih smijemo čuvati

Ako ih izvadimo iz originalnog pakiranja ili ih kupujemo od domaćih proivođača (koji često jaja stavljaju u stare kutije s datumom koji se ne odnosi na jaja koja su vama prodali), zna se dogoditi da ne pamtimo kad smo jaja kupili. No, dogodi se i da ne možemo pronaći datum isteka roka trajanja na kutiji. Kad dođe do toga, pokušajte ih potrošiti u roku od 3 tjedna od dana kupnje. U tom razdoblju, jaja će imati najveću kvalitetu.

Posebno je važno da prilikom kupnje ove namirnice vodite računa da na pakiranju ne stoji rok trajanja duži od 30 dana, jer to ne garantira njihovu svježinu.

The woman took the egg from the refrigerator door
Getty Images/iStockphoto

Umjesto na vratima, bolje ih je držati u originalnom pakiraju na polici hladnjaka.

 


Zanimljivosti koje rijetki znaju

  • Zamrzavanje jaja u ljusci nije preporučljivo. Umjesto toga, razbijte jaja, istucite ih pjenjačom te potom zamrznite.
  • Jednostavno testirajte svježinu jaja tako da ga uronite u posudu s vodom - svježe jaje će potonuti, a staro će plutati u posudi.
  • Kuhano od sirovog jajeta najbolje ćete raspoznati trikom u tanjuru - zavrtite jaje kao zvrk - kuhano će se brzo okretati, a sirovo biti puno sporije.
  • Boju jajeta određuje boja kokoši. Logično. Bijele kokoši prevladavaju u Americi, dok su smeđe "osvojile" Europu, pa su tako kod nas češća jaja smeđe boje.
  • Zelenkasti rub oko žumanjka pojavljuje se kad smo jaje prekuhali. Ovo možete spriječiti naglim hlađenjem kuhanog jajeta i, naravno, ispravnim vremenom kuhanja.
  • Žarko žuto žumance znači da se kokoš hranila zelenim povrćem, srednje žuto ukazuje na prehranu baziranu na kukuruzu, dok blijedo govori da je koka bila na pšenici i ječmu.


Što znače oznake na jajima?

SU: jaja teža od 70 g
S: jaja težine od 65-70 g
A: jaja težine od 60-65 g
B: jaja težine od 55-60 g
C: jaja težine od 50-55 g
D: jaja težine od 45-50 g
E: jaja lakša od 45 g


KAKO UVIJEK SKUHATI SAVRŠENO JAJE

Jednostavno se držite uputa, odnosno minutaže na fotografiji i nećete pogriješiti (osim ako ne zaboravite kad je voda zakipila :)).

eggs in varying degrees of availability depending on the time of boiling eggs
Getty Images/iStockphoto
 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo