Pa vi sad mislite...
 Getty Images
Trend u opasnosti

Izdane preporuke: muškarci s bradama u većoj su opasnosti od koronavirusa

Amerikanci napravili popis stilova brada i brkova koji ometaju pravilnu funkciju zaštitnih maski    

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti upozorava da neki tipovi muških brada, primjerice kozja ili hipsterska brada, mogu zaštitne maske učiniti beskorisnima.

Maske ne prijanjaju

„Soul patch” brada, odnosno bradica u obliku male mrlje ispod donje usnice, možda trenutno nije posljednji krik mode, ali je bolji izbor kad je riječ o zaštiti od koronavirusa nego ogromne hipsterske brade, upozoravaju američki zdravstveni stručnjaci. Iz Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) tvrde da različiti stilovi brade mogu onemogućiti prijanjanje maske uz lice te je tako učiniti beskorisnom.

Funkcija respiratora

Posve obrijano lice, samo zulufi, soul patch bradice te mali ili uvijeni brkovi omogućit će pravilno postavljanje i prijanjanje zaštitne maske. Neki drugi stilovi brada, poput hipsterske, takozvane trodnevne brade ili brade koja se proteže samo duž ruba vilice ne preporučuju se zato što bi onemogućavale normalnu funkciju respiratora.

12 preporuka

Ukratko, CDC preporučuje 12 stilova brade i brkova koji ne ometaju pravilnu funkciju zaštitnih maski, a među njima su: potpuno obrijano lice, soul patch bradica, zulufi sa svake strane lica, pencil ili brada u obliku tanke crte ispod donje usnice, kozja brada, Charlie Chaplin brkovi, klasični brkovi koji dopiru do uglova usnica ili takozvana Zappa bradica.

Stvar je u tome da su istraživanja pokazala da dlačice na licu ispod površine maske uzrokuju 20 do 1.000 puta više propuštanja zraka i svih čestica koje su u njemu u odnosu na posve obrijano lice.

Primjer iz povijesti

Brijanje i rezanje brade tako da stanu ispod zaštitnih maski nije novost. Alexander Moritz Frey je u jednom eseju opisao kako je Hitleru tijekom prvog Svjetskog rata bilo savjetovano da skrati brkove na veličinu četkice za zube kako bi stali ispod zaštitne maske, a on je onda takav specifičan oblik brkova odlučio i zadržati.

Treba napomenuti i da CDC ne preporučuje cjelodnevno nošenje zaštitnih maski, već samo u situacijama kad je mogućnost zaraze povećana.

Linker
21. travanj 2024 05:47