Od pomanjkanja seksualne želje i smanjenog libida pate oba spola.
 shutterstock
OPET BOLI GLAVA

Iza smanjenog libida ponekad stoje puno ozbiljniji problemi, ovo su 10 najčešćih

Poremećaji spavanja, nedostatak određenih vitamina i drugi zdravstveni problemi mogu utjecati na seksualni život.

Gubitak seksualne želje s vremena na vrijeme nije nešto zabrinjavajuće i događa se iz raznih razloga. Užurbani način života, stres, problemi na poslu, prehlada, sve se to može odraziti i na libido.

No, ponekad iznenadni pad libida, kažu stručnjaci, može biti i razloga za zabrinutost. Poremećaji spavanja, nedostatak određenih vitamina i drugi zdravstveni problemi mogu utjecati na vaš seksualni život.


Poremećaj hormona

Za pad seksualne želje kod muškaraca može se okriviti i manjak testosterona. Drugi simptomi uključuju smanjenu razinu energije i neobjašnjivi gubitak težine.

Stručnjaci savjetuju vježbanje, zdravu prehranu i dovoljno sna, kao i odlazak kod liječnika koji vam može izmjeriti nivo hormona i prepisati terapiju. Neuravnoteženi hormoni mogu pogoditi i žene, pogotovo one iznad 35.


Pojedini lijekovi

Određeni lijekovi ponekad mogu utjecati na libido.

- Lijekovi za autoimune bolesti ili astmu mogu smanjiti proizvodnju testosterona i uzrokovati smanjenu seksualnu želju. Tu su također neki lijekovi protiv tjeskobe i određeni diuretici - kažu stručnjaci.


Depresija

Depresija može biti jedan od uzroka smanjenog libida jer je ovo stanje poznato kao nemogućnost uživanja u stvarima u kojima biste inače uživali., a određeni lijekovi protiv depresije također mogu loše utjecati na libido. Depresija mijenja razine hormona sreće, dopamina i serotonina i to ne samo da utječe na raspoloženje već i na seksualni život.


Menopauza

Smanjene razine estrogena mogu uzorkovati nagle promjene raspoloženja, pad libida, suhoću vagine, bol tijekom seksa. Ovu su, kažu stručnjaci, normalne promjene i najbolje je da porazgovarate o njima sa svojim ginekologom.


Čak 75 posto žena kaže da je u menopauzi osjetilo manju želju za seksom te da je zbog toga patio njihov odnos s partnerom. Stručnjaci preporučuju puno nježnosti, pažnje, maženja i predigre kako bi se želja ponovno probudila. Također, ne bojte se razgovarati s partnerom o tome što se događa "tamo dolje".


Nedostatak ključnih vitamina i minerala

Neuravnotežena prehrana također može biti krivac za smanjenu seksualnu želju. Željezo, jod i folna kiselina su važni za održavanje libida. Željezo pomaže kod anemije i umora, jod je odgovoran za zdravlje štitnjače, a nedostatak folata može dovesti do anemije, umora i pada libida.


Stres

Kronični stres i tjeskoba su, očekivano, jedni od većih krivaca što vam nedostaje volje za akcijom pod plahtama.


Problemi sa štitnjačom

Manjak hormona štitnjače utječe i na libido, dok ostali simptomi uključuju umor, slabost, suhu kožu, gubitak težine…


ČITAJTE I: Izgubili ste spolnu želju? Možda krive stvari stavljate u usta...


Problemi sa spavanjem

Ne samo da apneja tijekom sna uzrokuje umor i povećava rizik od drugih medicinskih problema, ona je povezana i s niskim seksualnim nagonom kod muškaraca. Osim niske razine energije, poremećaji spavanja utječu na libido ometanjem proizvodnje testosterona.


Erektilna disfunkcija

Nedostatak seksualnog nagona može značiti lošu erektilnu ili seksualnu funkciju. Erektilne poteškoće mogu, kažu stručnjaci, dovesti do toga da muškarci žele izbjeći intimnost.


ČITAJTE I: Sad ga vidiš, sad ga ne vidiš: Što kad tijekom seksa penis (pre)često pada?


Bolesti srca

Istraživanja pokazuju da je 60 do 87 posto pacijenata koji su iskusili probleme sa srcem imalo i seksualnih problema.

Postoje studije koje pokazuju da određena hrana može poboljšati dotok krvi u spolne organe muškarca, ali da odlično djeluju na srce. Uključite u svoju prehranu mahunarki, voća i cjelovitih žitarica.


ČITAJTE I: Ako penis otkaže poslušnost ove namirnice ga mogu 'vratiti u život'


IZVOR: huffpost.com

Linker
04. travanj 2024 00:14